ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Gulyás Gergely: migránsok, ukránok, pedagógusok

Gulyás Gergely Fotó: MTI / Kovács Tamás
Gulyás Gergely Fotó: MTI / Kovács Tamás
Gulyás Gergely többek között a pedagógus bérekről, az ukránokról és a menekültválságról beszélt a kormányinfón.
Hirdetés
Ad image

A mai kormányinfó keretei között Gulyás Gergely kitért többek között a pedagógus bérekre is, ami a tegnapi kormányülés legfontosabb döntése volt. A miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette, hogy tervek szerint a kormány folytatni fogja a pedagógusok béremelését. Vállalásuk szerint a diplomás átlagbér 80 százalékát el kell érnie a tanárok átlagfizetésének, így jövőre a pedagógus átlagbér 810 ezer forintra fog emelkedni. „Ez 21 százalékos emelésnek felel meg.” – jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy ez az összeg átlépheti az 1 millió forintot is 2027-re.

Az iskolakezdés kapcsán a családi pótlék utalásáról is szó esett. Vitályos Eszter elmondta, hogy már pénteken elkezdik a csekkek kézbesítését, valamint összesen 13 millió ingyenes tankönyvet is kiosztanak.

Az oktatás mellett szó esett még a bevándorlók helyzetéről is, valamint Gulyás Gergely elárulta a kormány válaszát az Európai Bíróság pénzbüntetésére. „A kormány most azon az állásponton van, hogy ha Brüsszel tovább erősködik, akkor vállalják, hogy a migránsokat ellenőrzött beléptetés után rögtön Brüsszelbe szállítják. Beengedjük a migránsokat és Brüsszelig szóló vonatjegyet adunk nekik.” – jelentette ki a miniszter.

A menekültek kapcsán az ukránokról is szó esett, egészen pontosan kilakoltatottakról. Augusztus 21-től ugyanis csak azok az Ukrajnából érkező menekültek jogosultak szállásra Magyarországon, akik katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből érkeznek. Így Kocson például közel 100 menekült került az utcára – hívta fel a figyelmet a 24.hu. Gulyás Gergely szerint ez a döntés összhangban van a szomszédos országok intézkedéseivel. Ráadásul elkerülhetetlen volt, miután állítása szerint körülbelül 4000 olyan ember él Magyarországon állami pénzből, akik nem akarnak dolgozni. „Elköltünk évi 10 milliárd forintot, hogy olyan embereket elszállásoljunk, akik egyébként munkaképesek.” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy a Kocson a máltaiak elszállásolták az utcára került asszonyokat és gyerekeket.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés