ACNEWS

Gumiflamingóval menekülnek az ukránok a katonai szolgálat elől

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Húsz ezer férfi hagyta el illegálisan az országot az orosz invázió kezdete óta. És legalább húsz ezren lebuktak. A szökevények közül most többen a menekülésükről vallottak.
Hirdetés
Ad image

Közel 20 ezer férfi menekült külföldre az ukrajnai orosz invázió kezdete óta, hogy elkerülje a sorozást. Egyesek tomboló folyókon keltek át, mások betegséget színleltek. A férfiak közül néhányan egy riportban beszéltek a menekülésük okairól.

„Nem mindenki harcos. Nem kell az egész országot bezárni. Nem lehet mindenkit egy kalap alá venni, mint ahogy az a Szovjetunióban történt” – mondja egy Jevgenyij nevű férfi, aki egyszerűen átszökött a moldovai határon. De vannak merészebb menekülési útvonalak is.

Az ukránok újra és újra átúsznak a folyókon Moldova vagy Románia irányába. Nem mindig van elég erejük átkelni a tomboló vizeken. Az Ukrajna és Románia közötti Tisza partján több vízbefulladt ember holttestét húzták már ki a partra.

A 26 éves Erik Moldován keresztül jutott el az Egyesült Államokba, most ott él a családjával. Egy hasi műtétet követően speciális diétát kell tartania. A zenész felmentést kapott a katonai szolgálat alól. De amikor kitört a háború, lehetetlennek bizonyult számára, hogy legálisan kapjon orvosi mentességi igazolást.

„Hat hónapot töltöttem azzal, hogy igazolást szerezzek arról, hogy nem vagyok hadra fogható, pedig minden vizsgálat a kezemben volt. Egy bizonyos ponton elfogyott a türelmem” – mondta. Az Oroszországhoz közeli Dnyeszteren túli moldovai régión keresztül menekült el.

A háború táplálja a bűnözést is. Egyes férfiak csempészeknek fizetnek, hogy átjussanak a határon. Az orvosi igazolásokat másfél millió forintnak megfelelő összegért kínálják a Telegramon.

De nem mindenkinek sikerült elmenekülnie. Az ukrán hatóságok 21 113 embert fogtak el menekülés közben eddig. Őket akár nyolc évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

A szökevények között van két ukrán, akik Romániába akartak távozni. A határon megállították őket. A férfiak a jelek szerint a Tiszán akartak átkelni. Felfújható gumiflamingóval és virágmintás úszógyűrűvel szerelték fel magukat – írja a blick.ch.

A háború egyre jobban kimerül, Ukrajnának minden katonára szüksége van. Ezt Zelenszkij is tudja. Augusztusban bírálta a katonai egészségügyi bizottságok „korrupt döntéseit”, amelyek miatt 2022 februárja óta megtízszereződött a felmentések száma. Bejelentette, hogy a kötelező katonai szolgálatért felelős összes regionális tisztviselőt elbocsátották, és több mint 30 ember ellen büntetőeljárást indítanak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés