ACNEWS

Gyorshajtás miatt elkobozhatják az autókat Ausztriában

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Március 1-től elveszíthetik autójukat az extrém gyorshajtók. Az árverezésből befolyt összegből a szabálysértő semmit nem kap.
Hirdetés
Ad image

Ha valaki lakott területen belül a megengedett 80 km/h-nál nagyobb, lakott területen kívül 90 km/h-nál nagyobb sebességgel vezet, a járművet elkobozhatják és elárverezhetik Ausztriában.

Ha az autó nem a gyorshajtóé, akkor a március 1-jén hatályba lépő közúti közlekedési törvény vonatkozó módosítása szerint élete végéig eltiltják a vezetéstől a sofőrt. A jármű, mivel másé, bár lefoglalható, de nem nyilvánítható elkobzottnak és nem árverezhető el. Ez a lízingelt vagy bérelt autókra is vonatkozik.

Márciustól háromlépcsős rendszert terveznek, amely a lefoglalástól az elkobzáson át a jármű árverezéséig terjed. Aki lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül pedig 70 km/h-val lépi túl a megengedett sebességet, annak a jövőben véglegesen elvehetik az autóját.

Ha a sebesség túllépés meghaladja a 80 km/h-t vagy a 90 km/h-t, akkor akár egyetlen szabálysértés is a jármű elkobzásához vezethet. Az árverés bevételének 70 százaléka a Közlekedésbiztonsági Alapba kerül, a fennmaradó összeg pedig az adott helyi hatóságot illeti meg – írja osztrák forrásokra hivatkozva az autoszektor.hu

Az osztrák közlekedési minisztérium évente legfeljebb 445 olyan esettel számol, amelyben a járművet a hatóságok lefoglalhatják, majd elkobozhatják. Ezzel az intézkedéssel Ausztria más európai országok példáját követi. Olaszország és Csehország is szigorítja büntetéskatalógusát. Lengyelországban 2024 márciusától bizonyos szabálysértések, például ittas vezetés esetén a járművek lefoglalására és elkobzására is lehetőség lesz.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés