ACNEWS

Harminc jelölt indul az orosz elnökválasztáson

Putyin Fotó: Youtube
Putyin Fotó: Youtube
Oroszországban jövő márciusban elnökválasztást tartanak. Egyelőre a hírek szerint több mint 30 jelölt indul. Reális esélyt azonban csak egynek tulajdonítanak...
Hirdetés
Ad image

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke bejelentette: „Természetesen a választási kampány heves küzdelem lesz, mert nyilvánvaló, hogy több jelölt is lesz” – mondta a Tass hírügynökségnek. „Mindenesetre már most több mint 30 jelölt van, aki indulni akar”.

Múlt szombaton kizárták a választásból Jekatyerina Duncova volt televíziós újságírót. Pamfilova ezt a jelölt engedélyezési kérelmében szereplő hibákkal indokolta. A volt újságírónő az ukrajnai háború befejezéséért és a politikai foglyok szabadon bocsátásáért kampányolt.

A kritikusok a szavazást látszatválasztásnak tekintik, amelynek célja, hogy legitimálja Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök újabb hivatali ciklusát. Kifogásolják, hogy egyetlen valódi ellenzéki jelöltet sem engednek be a választásra.

Putyin 1999/2000 fordulóján lett először elnök, Borisz Jelcint váltva. Azóta ő határozta meg Oroszország politikáját, főként elnökként. 2008 és 2012 között volt miniszterelnök, mivel az alkotmány csak két egymást követő ciklust írt elő elnökként. Ekkor ő és Dmitrij Medvegyev helyet cseréltek. 2020 elején azonban az alkotmányt úgy módosították, hogy Putyin hivatali idejének száma nullára álljon vissza. A 71 éves játékos tehát 2024-ben újra versenyezhet – írja a krone.at

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés