ACNEWS

Havi 20 milliárd forintnyi adósságot termelnek a magyar kórházak

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A kormány megígérte, hogy nyárig 104 milliárd forintnyi kórházi adósságot kifizet, de ez az összeg március végére, már 110 milliárdnál járt.
Hirdetés
Ad image

A kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendez. Az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot júniusban utalhat az egészségügyi intézmények számláira. Ezúttal is szigorú megkötésekkel fizethetnek az adósok, így az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni. Azaz az orvosieszköz-szállítók, és a gyógyszercégek így megint hátrébb sorolódhatnak – tudta meg a Népszava.

Március végén a kórházak tartozása már csaknem 110 milliárd forint volt. Míg tavaly átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

Takács Péter egészségügyi államtitkár több fórumon is jelezte az állandó eladósodást a finanszírozás átalakításával szüntetné meg, az erről szóló tervei a kormány elé kerültek. Ennek százmilliárd forintos költsége miatt azonban ezt a megoldást a kormány egyelőre elvetette. A kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés