ACNEWS

Házméretű hullámokkal küzdött a magyar világbajnok vitorlázónő

A magyar vitorlázó nevét jó lesz megtanulni, jövőre az olimpián is indul Fotó: Érdi Mária
A magyar vitorlázó nevét jó lesz megtanulni, jövőre az olimpián is indul Fotó: Érdi Mária
Az MVM SE versenyzője az első magyar nő, aki megnyerte a vitorlás világbajnokságot: érmét az édesapja irodájában, serlegét a konyhában őrzi.
Hirdetés
Ad image

Érdi Mária, vagy ahogy a barátai hívják, Mári tündérmeséje pár napja kezdődött Hágában azzal, hogy az ILCA néven futó kategóriában megnyerte a vitorlázó világbajnokságot.

A 25 éves magyar lány többek között az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot utasította maga mögé. Ezzel az MVM SE sportolója, Érdi Mária lett az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett ebben az olimpiai hajóosztályban.

„Jól emlékszem még a legelső versenyemre… Csak 14 éves voltam, és a 38 versenyzőből álló mezőnyben a 30. helyen végeztem. Egy évvel később viszont New Portban már megnyertem az ifjúsági világbajnokságot – mesélte az AcNews-nak Mári.

Érdi Mária, becenevén Mári a Balatonról indulva lett vitorlás világ legjobbja Fotó: Érdi Mária

Mint mondta, kislányként egy balaton-felvidéki falucskából járt a tihanyi iskolába, eleinte onnan ment edzeni a magyar tengerre. Aztán később  versenyzőként már eljutott mindkét óceánra is. Meg a nagy tengerekre… Felejthetetlen látvány volt számára, amikor Új-Zéland partjainál vagy Japánban, az olimpia helyszínén cápák úsztak a hajója mellett, máskor delfinek kísérték.

Házméretű hullám fogadta

„A hágai világbajnokság helyszínén épp a kikötőbe hajóztam, amikor az öbölnél elkapott egy házméretű hullám. Szerencsére nem borultam fel. Amikor kikötöttem, többen is mondták, hogy ez a hullám nagyon közel volt” – emlékezett Mári.

De az MVM SE világbajnok versenyzője nem fél a borulástól, hiszen ez az egyik első dolog, amit a vitorlázás során megtanult. Azért, hogy utána biztonsággal könnyen felállítsa a 4 méteres hajót.

Miután Mári megnyerte a hágai  világbajnokságot, először a szüleit hívta fel a jó hírrel. Ők az interneten izgulták végig a versenyt. Aznap este a magyar lány barátai vacsorát rendeztek neki, majd Mári hazaindult. A kedvesével 1400 kilométert vezetett hazáig, ahol a családja a kedvencével, a sógora által sütött nutellás palacsintával várta őket.

Ethannal szép az élet…

Itthon a bajnok klubja és szponzorai is fogadást rendeztek Mári tiszteletére. Aki sportolóhoz illően csupán egy pohár pezsgőt ivott, ennyi neki elég is volt.

„A világbajnoki aranyérem az édesapám irodájába került, a legendás serleg pedig – amire rávésték a korábbi bajnokok nevét – a konyhaasztalon díszeleg, árulta el a világbajnok. Akinek kedvese, Ethan McAullay Ausztráliában él, és szintén vitorlázik. Most együtt pihennek Magyarországon, aztán Ethan hazautazik, de hamarosan újra találkoznak valamelyik közös edzőtáborban.

Ethan egyébként a 17. helyen futott be a hágai világbajnokságon, de úgy örült kedvese sikerének, mintha a sajátja lett volna. Mári pedig maximálisan megéli a diadal minden egyes percét, de közben azért a jövőre megrendezendő párizsi olimpiára figyel. Ahonnan szintén aranyéremmel szeretne hazatérni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés