Tavaly év végén az Európai Bizottság jóváhagyta a biszfenol-A (BPA) élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának tilalmát. Mindezt tette azért, mert az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) arra jutott, hogy az anyag káros hatást gyakorol az immunrendszerre – írja az Infostart.
A tiltás érinti a fémdobozok bevonatait, az újrahaszonsítható műanyag palackokat és a különböző konyhai eszközöket is. A BPA-kat leginkább fémcsomagolások (élelmiszer- és italdobozok), valamint újrahasznosítható műanyagpalackok előállításához veszik igénybe, így szinte minden háztartásban fellelhetők.
A tilalom nem csupán a BPA-ra, hanem a különböző biszfenol-származékokra is érvényes. Tehát ezeket tilos lesz majd felhasználni élelmiszerekkel és italokkal érintkező termékekben, továbbá élelmiszerek előállítása, feldolgozása, szállítása és tárolása során használt berendezésekben.
Az új szabályozás kapcsán türelmi időt vezetnek be, hogy az ipar megfelelően alkalmazkodhasson az új helyzetre, valamint az ellátásbiztonság se sérüljön. A többszöri használtra tervezett eszközök (étel- vagy italtároló edények, sütő-főző eszközök) 2026. július 20-ig kerülhetnek első alkalommal forgalomba. Az élelmiszeripari berendezésnek számító termékeket pedig 2028. január 20-ig lesz lehetőségük forgalomba hozni első alkalommal a gyártóknak (cukrászati öntőformák, tömítések, szivattyúk). Az olyan, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő, egyszer használatos árucikkeket, mint a halászati tartós áruk, vagy a gyümölcsök és zöldségek tartósításának céljából készült termékek (konzervdoboz, lakkozott fedővel rendelkező befőttesüveg) 2028. január 28-ig forgalmazhatják a cégek.
Az Európai Unió által támogatott Horizon 2020 program keretei között megállapították, hogy az emberek 92 százalékának vizeletében felfedezhetők a biszfenol-vegyületek. Az orvostudomány álláspontja szerint a BPA endokrinromboló hatású. Ezen kívül az immunrendszerre is rendkívül káros.