ACNEWS

HiƔba halunk, nem lesz ki rendesen eltemessen

ForrƔs: Pixabay
ForrƔs: Pixabay
IsmĆ©t drĆ”gultak a temetkezĆ©si kƶltsĆ©gek MagyarorszĆ”gon. Mindekƶzben a temetkezĆ©si vĆ”llalkozĆ”sok egyre nagyobb bajban vannak. FordulĆ³pont előtt Ć”ll a szakma.
HirdetƩs
Ad image

Ősszel indĆ­tottak kampĆ”nyt a temetkezĆ©si vĆ”llalkozĆ”sok, aminek a cĆ©lja a hamvasztĆ”sos temetĆ©s reklĆ”mozĆ”sa volt. Valamint az, hogy az emberek ne akarjĆ”k hazavinni a halott szeretteik maradvĆ”nyait. A tƶrekvĆ©sek az Index Ć©rtesĆ¼lĆ©sei szerint sikeresnek bizonyultak, a nagyvĆ”rosokban mĆ”r 80-90 szĆ”zalĆ©kban ezt az utat vĆ”lasztjĆ”k Ć©s a koronavĆ­rus Ć³ta vidĆ©ken is egyre kevesebben teszik le a voksukat a koporsĆ³s temetĆ©s mellett. Ez azonban korĆ”ntsem jelenti azt, hogy a szektor ne lenne Ć³riĆ”si bajban, bĆ”r MagyarorszĆ”gon Ć©vente mintegy 135 ezer ember hal meg, Ć©s az esetek 70 szĆ”zalĆ©kĆ”ban hamvasztĆ”sos temetĆ©st vĆ”lasztanak a csalĆ”dok.

50 ezer forinttal drƔgult egy temetkezƩs

Ahhoz, hogy a problĆ©ma gyƶkerĆ©t megĆ©rtsĆ¼k, előszƶr meg kell nĆ©znĆ¼nk, hogy mennyibe is kerĆ¼l egy temetĆ©s. A KSH friss adatai szerint jelenleg Ć”tlagosan hazĆ”nkban egy koporsĆ³s temetĆ©s kƶltsĆ©ge 430 ezer forint, mĆ­g egy urnĆ”s Ć”ra 310 ezer forint kƶrĆ¼l mozog. Az azonban, hogy pontosan mennyibe kerĆ¼l, rengeteg mindentől fĆ¼gg. A hatĆ”r pedig a csillagos Ć©g. Az Ć”remelkedĆ©s egyĆ©bkĆ©nt Ć©vek Ć³ta folyamatos, az utolsĆ³ drĆ”gulĆ”s idĆ©n Ć©v elejĆ©n volt. Ekkor a tavaly januĆ”ri Ć”rakhoz kĆ©pest 50 ezer forinttal emelkedtek a gyĆ”szszertartĆ”sok Ć”rai. Ennek oka rĆ©szben az inflĆ”ciĆ³, rĆ©szben pedig az, hogy a temetkezĆ©si vĆ”llalkozĆ”sok kƶltsĆ©gei is megugrottak. BeleĆ©rtve az energia Ć”rakat, a bĆ©reket, az Ć¼zemanyagkƶltsĆ©geket, illetve a szĆ¼ksĆ©ges kellĆ©kek beszerzĆ©si Ć”rĆ”t is.

Folyamatosan nő a feketepiac

A szektor fő problĆ©mĆ”jĆ”nak gyƶkerĆ©t az adja, hogy van egy hatĆ”r, ami fƶlĆ© nem tudjĆ”k emelni az Ć”rakat. Nemes egyszerűsĆ©ggel azĆ©rt, mert az emberek kĆ©ptelenek lennĆ©nek kifizetni. Egy-kĆ©t Ć©vtizeddel ezelőtt egy temetkezĆ©si vĆ”llalkozĆ”s fenntarthatĆ³ volt 150-200 temetĆ©sből. MĆ”ra ez a szĆ”m a duplĆ”jĆ”ra ugrott. Emiatt pedig gombamĆ³d szaporodnak a feketĆ©n műkƶdő vĆ”llalkozĆ”sok, amelyek Ćŗgy akarnak temetkezĆ©si szolgĆ”ltatĆ”st nyĆŗjtani, hogy ahhoz sem szakembere, sem eszkƶzĆ”llomĆ”nya nincs. ā€žPĆ©ldĆ”ul nincs bejelentett fizikai munkatĆ”rsuk vagy halottszĆ”llĆ­tĆ³ autĆ³juk, sem kegyeleti hűtőjĆ¼k. Ha mĆ”r csak azt elÅ‘Ć­rnĆ”k a jogszabĆ”lyok, hogy kƶtelező legyen fizikai munkatĆ”rsakat alkalmazni, akkor előrĆ©bb tarthatna a szakmaā€ ā€“ mondta el a lapnak GerencsĆ©r BalĆ”zs, az OrszĆ”gos TemetkezĆ©si EgyesĆ¼let Ć©s IpartestĆ¼let (OTEI) elnƶke.

Ha pedig nem lesz valami megoldĆ”s sĆ¼rgősen a problĆ©mĆ”ra a szakember szerint az azt jelentheti, hogy a szabĆ”lykƶvető vĆ”llalkozĆ”sok szĆ”ma csƶkkenni fog. Ez pedig a minősĆ©g Ć©s a megĆ­tĆ©lĆ©s romlĆ”sĆ”hoz vezethet. 2013-ban merĆ¼lt fel egy kezdemĆ©nyezĆ©s, miszerint az Ć”llam a rĆ”szorulĆ³knak ingyenesen biztosĆ­tana sĆ­rhelyet Ć©s koporsĆ³t vagy urnĆ”t. Azonban ebben az esetben az elhunyt rokonĆ”nak kellett volna kiĆ”sni a sĆ­rt, illetve visszahordani a fƶldet, valamint az tƶbbi előkĆ©szĆ¼letben is segĆ©dkeznie kellett volna. Ez a terv azonban ā€“ a szakma nagy ƶrƶmĆ©re ā€“ folyamatosan kĆŗtba dől.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs
HirdetƩs