ACNEWS

Hihetetlen: két liter víz okozta az édesanya halálát

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
A család egy tóparton töltötte a hétvégét, amikor megtörtént a baj.
Hirdetés
Ad image

Az Indiana államban élő 35 éves Ashley Summerst a nyaralása utolsó napján fejfájás gyötörte, és a kiszáradás jeleit mutatta, mint például a szédülés. Rendkívüli szomjúságra panaszkodott, végül 20 perc alatt megivott két liter vizet.

Miután a család hazatért, a kétgyermekes anya összeesett a garázsban és elájult. Azonnal kórházba szállították súlyos agyduzzanattal. Az orvosok hyponatraemiát diagnosztizáltak nála – írja a krone.at.

A hyponatraemia jelentése röviden nátriumhiány. Ennél a betegségnél ugyanis a túlzott vízfogyasztás (túlhidratáltság) miatt a vérben túlságosan felhígul a nátrium. Sok sportoló ismeri ezt a jelenséget, az Ironman versenyen indulókon végzett tesztek kimutatták, hogy több mint 10%-a a sportolóknak a befejezéskor hyponatraemiában szenvedett – írja a simplesport.hu.

Súlyos esetekben a betegség halálhoz vezethet, ahogyan Ashley-nél is. Ugyanis a szervezet, annak érdekében, hogy megpróbálja megőrizni a nátrium koncentrációját a vérben, elmozdítja a felesleges folyadékot – amit egyébként nem tud kiválasztani a vérplazmából – a saját sejtjeibe, ezzel a sejtek duzzadását okozva. A dolog akkor válik végzetessé, ha ez a duzzadás az agysejtekben következik be.

Amikor a vér nátriumszintje leesik az ideális tartomány alá, a kezdeti tünetek között előfordulhat émelygés, letargia, izomgörcs, gyengeség/fáradtság, fejfájás és nyugtalanság.

A túlhidratálás leggyakrabban meleg időben fordul elő – gyakran olyan átlagembereket és sportolókat érint, akik túlzott mennyiségű vizet isznak, hogy elkerüljék a kiszáradást. Ha a veséket túlterheli az extra vízbevitel szabályozása, a szervezet már nem tudja normális szinten tartani a vér sókoncentrációját.

Amikor az egészséges emberek kizárólag akkor isznak vizet, amikor szomjasak, és nem hajlamosak többet fogyasztani, mint amennyit kiizzadnak, akkor fokozatosan dehidratáltakká válnak, a hyponatraemiát ezzel lehetetlenné téve.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés