ACNEWS

Hihetetlen lézertámadás ért egy utasszállító repülőgépet – VIDEÓ

Fotó: Illusztráció / Pexels
Fotó: Illusztráció / Pexels
Egy mexikói tűzijáték-fesztiválon többszáz lézersugarat irányítottak iradatlan felelőtlenül egy utasszállító repülőgépre.
Hirdetés
Ad image

Az incidens akkor történt, amikor a repülőgép a Tultepecben évente megrendezett Nemzeti Pirotechnikai Fesztivál felett repült, és a tömegben lévő emberek több zöld lézersugarat irányítottak rá.

Laser pointing on a flying aircraft: An aircraft that was flying over the area of the International Pyrotechnics Fair in Tultepec,Mexico, several people began to point green laser beams until the aircraft was illuminated in that color. Video by @fl360aero
byu/Able_Tailor_6983 inaviation

Az elmúlt hétvégén rögzített felvételeken látható, amint a repülőgépet körülveszik a zöld sugarak. A közösségi médiában a felhasználók elítélték a fesztiválozók cselekedetét, az egyikük így fogalmazott: „Mi a bajuk ezeknek az embereknek??? Ez rendkívül veszélyes”. Egy másik megjegyezte: „Vajon viccesnek találnák-e, ha ők lennének az utasok azon a repülőgépen?„.

A világ számos országában börtön jár a lézeres-merényletért. Az Egyesült Királyságban azok, akik lézereszközökkel világítanak a közlekedési eszközök üzemeltetőire, öt év börtönbüntetésre ítélhetők – írja a wionews.com. A szigorú jogszabályokat egy 2016-os incidenst követően vezették be, amikor a Virgin Atlantic egyik járatának vissza kellett térnie a Heathrow repülőtérre, miután egy lézert irányítottak a repülőgépre.

Az Egyesült Államokban a lézersugarak repülőgépre irányítása szövetségi bűncselekménynek minősül, és jogsértésenként akár 11 ezer dollár (kb. 4 millió forint) bírságot is kiszabhatnak.

Ausztráliában 2008 óta az egy milliwattnál nagyobb teljesítményű lézerpointereket tiltott fegyvereknek minősítik – miután Sydney feletti repülőgépeket vettek velük célba.

Egyelőre nem tudni, hogy a mexikói hatóságok vizsgálják-e a videót, vagy hogy az érintett légitársaság panaszt tett-e a repülésbiztonsági hatóságoknál.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés