ACNEWS

Hős lett Petike, a gyerekmentő traktoros Zalaboldogfán

Fotó: Zalabogdánfa/Facebook
Fotó: Zalabogdánfa/Facebook
Egy csapásra ünnepelt hős lett Kiss Péter, amikor társaival a villámárvízből kimentette Zselykét (1,5) Korinát (6) és Konort (8).
Hirdetés
Ad image

Petike. Csak így hívják a 360 lelket számláló falucskában a hősként ünnepelt Kiss Péter (82) traktorost. Aki társaival a tomboló villámárvíz közepette kimentette a 85 éves Bözsi nénit, illetve a Somogyi család gyerekei közül hármat. Emberemlékezet óta nem volt olyan ítéletidő Zalaboldogfán, mint ami hétfőn csapott le rá. A Jókai, a Petőfi és az Arany János utcában is nagyon nagy volt a baj. A kerítések fél méter magas betonszegélyén irtózatos erővel bukott át a szennyes ár. Volt udvar, ahová az útról feltépett aszfaltot, hidat vitt be a víz.

A Somogyi családból a legkisebb gyerek épp nem volt otthon Fotó: Somogyi Tamás

„Tudtuk, hogy nagy a veszély, több házban is kisgyerekek, idősek rekedtek, akiket ki kellett hoznunk. Ezért a traktorunkkal indultunk menteni – idézte fel a történteket Kiss Péter. – Láncra kötve vontattunk el egy hídon hagyott autót, majd megkerülve a házakat, a hátsó úton indultunk a gyerekekért, idősekért. Beültettük őket a traktor fülkéjébe, majd mindenkit biztonságba helyeztünk a másfél méter magas partfalon álló házakban. A Jókai utcában lakó Somogyi Tamás hálás a traktoros csapatnak, élén Kiss Péternek, amiért Zselykét (1,5), Korinát (6), Konort (8) és a feleségét, Évát is kimentette.

Petike a mi hősünk

„Petike a mi hősünk. Mire észbe kaptunk, már itt is volt a baj. Még a szélső házban egyedül élő Bözsi nénit (81) is felültették a traktorra. Szegénykém, nagyon meg volt rémülve –mosolyog Somogyi Tamás. – Mint mondja, miután a portájuk előtt a 2 méter mély esőelvezető árok megtelt, a víz átszakította a kapujukat.

Somogyiék hálásak Petikének és a traktoros csapatnak Fotó: Somogyi Tamás

„Amikor kimentem a kisházba, megnézni a kutyákat, azt vettem észre, hogy az udvarunkban már 5-6 ember serénykedik. Petikéék voltak. A hátsó kapunál sorba adtuk ki neki a gyerekeket, aztán a feleségemet is – mesélte Tamás. – Amikor levonult az ár, döbbenten néztük, hogy a kerítésünk megsemmisült. A babakocsinkat, a biciklinket a szomszédból, a kocsi nyári gumiját a focipályáról szedtem össze. Eddig is tudtuk, hogy rendkívül jó közösség él a faluban. Öt éve költöztünk ide Zalaegerszegről, de soha nem mennénk vissza a városba.”

50 ember ugrott gumicsizmába

Zalaboldogfa a kormányhivatal vis maior keretéből pályázik a helyreállítási pénzre” – árulta el Ámon Ferenc (30) polgármester is. Aki szintén traktorral mentette a falubelieket. „A katasztrófavédők emailen figyelmeztettek a villámárvízre, de mire megkaptam az üzenetet, a víz már is ideért. Fél óra alatt 50 milliméter eső esett, erre nem lehetett felkészülni. Ötven ember azonnal gumicsizmába ugrott és segített, amiben tudott – sorolta a polgármester. Aki nem is emlékszik ilyen ítéletidőre. „Ma jönnek a kárszakértők, lesz dolguk bőven. Aszfaltozni kell, egy kilométer hosszan javítani az útpadkát. A vízelvezető árkok rendben voltak, mert egy hete pucoltunk ki társadalmi munkában.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés