ACNEWS

2024. July 18.   |   Frigyes napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hősök lettek a falu vagányai, kitüntetést kap Ádám és Zoli

Fotó: OMSZ
Fotó: OMSZ
A két hős tiszasülyi csibész megmentette a folyóban fuldokló horgászt, aki azóta se jelentkezett, hogy a mentő kórházba vitte.
Hirdetés
Ad image

A kunsági falucskában mindenki a hőssé vált, kitüntetésre felterjesztett vagányokról, a 15 éves Lakatos Ádámról, és a 19 éves Dandás Zoliról beszél. A tiszasülyi csibészek vasárnap a folyóparton, egy stégen napoztak, fürödtek, lányokkal flörtöltek. Amikor egy fura társaságra figyeltek fel.

„Ez egy csónakkikötő, ahol tilos fürdeni, mert nagyon hirtelen mélyül a Tisza. Mi is napozni járunk ide. De azért néha csobbanunk egyet, ismerjük a folyót – magyarázta a Blikknek a tiszasülyi stégnél Ádám. – Szerencsére vasárnap délután is itt múlattuk az időt az unokatestvéremmel, Zolival, amikor egy négyfős horgász csapat érkezett a stéghez. Látszott rajtuk, bulizós a kedvük, volt náluk sör is, jó kedvük volt, nekünk is, szóba is elegyedtünk. Aztán a stégről néztük a mutatványt. Mert olyat még nem láttunk, hogy eloldozzák a kikötőből a csónakot, és úgy akarják ráerősíteni a motort a ladik hátuljára. Valahogy éreztük, hogy ebből baj lesz.”

Sikerült elkapni a nadrágját

A motort egy 57 éves pesti pecás próbálta meg ráügyeskedni a ladikra. Felállt, az megbillent, a férfi meg a motorral az ölében  elvesztette az egyensúlyát és belezuhant a vízbe. „Áradt is a folyó, ráadásul itt örvény is volt, azt hittük, a férfi nem tud úszni, mert meg sem próbált a víz felszíne felett maradni – vette át a szót Zoltán. – Később mondta, hogy jól úszik, de mi ebből nem sokat láttunk. Elismerte, hogy rosszul lett, lemerevedett a teste, tehetetlenül dobálta a víz.”

A fiúk azonnal a folyóba vetették magukat, próbálták elérni a fuldoklót, akit a Tisza hol a mélybe húzta, hol feldobta. „Öt perc is eltelt, mire meg tudtuk fogni, addig le-fel forgatta a folyó, attól tartottunk, elviszi a víz, s akkor meghal – sóhajtotta Ádám. – Végül sikerült elkapni a nadrágját, Zoli átkarolta, hogy a feje ne víz alatt legyen, majd ketten kiúsztunk vele a part felé. A három társából kettő addig a csónakból figyelte a barátjuk haláltusáját, csak egyikük ugrott be segíteni, amikor már megvolt a férfi. Kiemeltük a stégre… A csónakmotor még most is ott van a meder alján, de szentül megígértük mindenkinek, azt nem próbáljuk meg felhozni.’

Büszke rájuk az egész falu

Az 57 éves horgászt a mentők vitték kórházba, azóta már hazatérhetett a családjához. A fiúknak megköszönte az életét. Nagy Richárd polgármester kicsi gyerekkoruk óta ismeri a két vagány életmentőt, szerinte most minden csibészségüket megbocsátotta a falu.

– Rendőri intézkedés nem történt, sem a srácok, sem mi nem tudjuk, kit mentettek ki a kis hőseink. Felvettem a kapcsolatot a mentőszolgálattal, mert ahhoz, hogy a két fiút felterjeszthessük a Belügyminisztériumnál Bátorság érdemjelre, mindent tudnunk kell az esetről – magyarázta Nagy Richárd polgármester. – Két hátrányos helyzetű, ennek ellenére nagyon értelmes, udvarias, előzékeny srácról van szó. Akik egészségesen vagányok, másképp nem is ugrottak volna a bajba jutott férfi után. Nagyon büszke vagyok rájuk, mint ahogyan az egész falu is.”

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés