Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) figyelmeztetése szerint a nyári időszakban nő a fertőzésveszély, különösen a Balti- és az Északi-tenger mentén.
„A klímaváltozás következményeként egyre több olyan tengeri terület alakul ki, ahol a sós és az édes víz keveredik – ezek ideális élőhelyet biztosítanak a Vibrio baktériumoknak” – áll az ECDC hivatalos közleményében.
A Vibrio baktériumok természetes módon fordulnak elő olyan tengerparti területeken, ahol édes és sós víz keveredik. A klímaváltozás hatására egyre gyakoribbak az ilyen területek, hiszen a melegedő vizekben és alacsonyabb sótartalmú régiókban – például a Balti-tengerben – különösen kedvező feltételek alakulnak ki számukra – írja a Sokszínű Vidék.
A Vibrio baktériumok többféle módon juthatnak az emberi szervezetbe:
- nyers vagy nem kellően hőkezelt tengeri herkentyűk – különösen osztriga – fogyasztásával,
- sós vagy brakkvízzel való érintkezéssel, ha nyílt seb van a bőrön,
- vízbe merüléssel vagy fürdéssel, ha a bőr nem ép.
A tünetek változatosak lehetnek: enyhébb esetben hasmenés, hányás, hasi fájdalom és láz jelentkezik, de súlyosabb formában bőrpír, duzzanat, fülgyulladás, lágyrész-fertőzés és vérmérgezés is kialakulhat. A legsúlyosabb esetekben a baktérium olyan gyorsan pusztítja a szöveteket, hogy az életmentéshez amputációra is szükség lehet.
Megháromszorozódtak a bejelentések
Különösen veszélyeztetettek a májbetegségben szenvedők, valamint azok, akik legyengült immunrendszerrel élnek. Habár az európai esetek száma egyelőre alacsony, a trend aggasztó: a 2018-as extrém hőhullám idején már 445 Vibrio-fertőzést jelentettek – ez háromszorosa a 2014–2017 közötti évek éves átlagának, amely 126 esetet számlált.
Az ECDC minden nyáron figyelemmel kíséri a Balti-tenger és más veszélyeztetett régiók vízminőségét. „Műholdas megfigyelésekkel frissített térképen követjük nyomon a potenciálisan veszélyes övezeteket, amelyek az utazók és a hatóságok számára is elérhetők” – közölte a központ.