ACNEWS

2024. September 18.   |   Diána napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Idén kétszer annyi pénzt lopnak el a magyaroktól, mint tavaly

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Több mint 19 milliárd forintot loptak el csalók banki ügyfelektől Magyarországon az év első felében. Ez közel annyi, mint tavaly összesen.
Hirdetés
Ad image

Évről évre több banki ügyfél lesz különféle csalások áldozata. Ezzel párhuzamosan pedig 2020 óta folyamatosan emelkedett az összeg is, amit eltulajdonítottak. 2024 második negyedévében a kártyás visszaélések száma 8,9 százalékkal csökkent, ezek értéke azonban 2 százalékkal nőtt – számolt be az Economix. A kártyás visszaélések esetében jelentősen nőtt azoknak a csalásoknak a részaránya, amik mobiltárcához köthetők. Közel 70 százalékkal ugrott meg az elveszett, ellopott kártyákkal okozott károk száma, értékben azonban csökkenés látható a statisztikában. Míg az ellopott kártyadatok okozta károk száma mérséklődött.

A visszaélési módszerek közül a legnagyobb súllyal a mobilbankhoz, netbankhoz közvetlen hozzáféréssel történő visszaélések szerepelnek. De jelentős az adathalászathoz és pszichológiai manipulációhoz köthető visszaélések súlya is. „A mintegy 5 milliárd forintos, banki ügyfelekre terhelt kár további csökkentéséhez elengedhetetlen az aktív banki fellépés és a rendszerfejlesztés” – közölte a jegybank.

Tavaly 18 296 sikeres visszaélés történt az elektronikus pénzforgalomban, ami már önmagában egy magas szám. Azonban a kísérleteket nézve még ennél is ijesztőbb az adat: 60 509 alkalommal próbálkoztak csalók. Ez a szám 2024-ben pedig csak növekedett. Az év első felében 9112 bűnöző járt sikerrel, míg június végéig 19 milliárd 350 ezer forintot sikerült ellopnia a csalóknak. Ha folytatódik a tendencia, 2024-ben akár 38,7 milliárd forint is lehet az elektronikus pénzforgalomban eltulajdonított vagyon értéke.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés