ACNEWS

Idén könnyebb lesz elviselni az óraátállítást

Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Emberek milliói szenvednek az óra átállítástól évről évre. Most viszont könnyebb lesz az átállás, mutatjuk, miért! 
Hirdetés
Ad image

Idén húsvét vasárnap éjjel, március 31-én esedékes az óraátállítás, amikor áttérünk a nyári számításra és hajnalban a 2 órából 3 óra lesz. Ez az egy órás bukfenc azonban rengeteg embernek okoz kellemetlenséget és borítja fel a biológiai óráját, aminek következtében heteken keresztül émelyítő fáradtság lesz úrrá rajtuk. Zdeňka Bendová egyetemi docens, a cseh Országos Egészségügyi Intézet Alvás- és Kronobiológiai Kutatóközpontjának kutatója a Blesknek beszélt arról, hogy hogy éljük túl ezt a változást. 

A nyári időszámításra való áttéréskor az órák előremennek, ami azt jelenti, hogy egy óra úgymond eltűnik. “Ez az átmenet különösen nehéz lehet azoknak, akik alváshiányban szenvednek. Ez ugyanis ilyenkor általában rosszabb lesz. Ráadásul a cirkadián óránk (belső biológiai óra – a szerk.) szabályozza az elalvás és az ébredés időpontját. Emiatt sokan nehezen tudnak elaludni egy órával korábban a megszokottnál” – magyarázta Bendová.

A kutató szerint erre igen egyszerű lenne a megoldás.

Az előtte lévő pár napban érdemes egy órával korábban lefeküdni, hogy a biológiai óránk ne álljon teljesen a fejére. Ahhoz pedig, hogy ez sikerüljön a tervezett lefekvési idő előtt már érdemes kikapcsolni az úgynevezett fehér fényeket. Azaz a tévét, laptopot, telefont és igen, a lámpák jó részét is. 

“Ezt a legtöbb ember nem tudja megtenni meg. Éppen ezért az a legjobb, ha az alvási problémákkal küzdők kiveszik szabadnapnak a hétfőt, hogy tudjanak pihenni. Mivel az óraátállítás másnapja húsvétra esik, így idén mindenki számára könnyebb lesz az átállás.” – mondta a docens.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés