1990 óta ünnepeljük ma az Idősek Világnapját. Az ENSZ tette ezt – immáron 35 éve – azért, hogy felhívja a figyelmet az idősödő társadalmak kihívásaira, valamint elismerje az időskorúak életművét és közösséghez való hozzájárulását.
Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, címzetes egyetemi tanár az alábbiakban az Egészség Kalauz oldalon arról írt, hogyan támogathatjuk idősebb szeretteink és barátaink egészségét az étrendjükön keresztül.
Idősek világnapja: aktív, egészséges és tiszteletre méltó életkor
Fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy az idős emberek aktív és értékes tagjai a jelen társadalmának is. Emellett ösztönzi a társadalmat, hogy dolgozzanak ki olyan programokat, amelyek javítják az idősek életminőségét, biztosítják az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, és megvédik őket a szegénységtől, magánytól vagy hátrányos megkülönböztetéstől. Az idősek világnapja lehetőséget teremt arra is, hogy közösen gondolkodjunk az idősödés kérdéseiről: hogyan lehet aktív, méltóságteljes, egészséges időskort teremteni mindenki számára? Hogyan tudjuk erősíteni a generációk közötti szolidaritást, a fiatalabbak tiszteletét az idősebbek iránt?
Az idősebbeket érintő témakörökről beszélünk, nem feledkezhetünk meg a táplálkozásról sem. Az idősebb korosztály speciális táplálkozási igényekkel rendelkezik, mely betartása segíthet az aktív életéveik meghosszabbításában, a betegségmegelőzésben és a hosszabb életkor – jelent meg a portálon.
Fehérjék az idősek egészségéért
Az idősebbek étrendjében különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje bevitele, valamint az, hogy az ételek könnyen emészthetők és jól rághatók legyenek. Kutatások szerint a fizikailag aktív idősebbeknek napi 1,2 g fehérje/testtömeg kg szükséges az izomtömeg megtartásához és a szervezet regenerációjához. Ez egy 70 kg-os ember esetében napi 84 gramm fehérjét jelent, és betegségekből való gyors felépüléskor ennél is nagyobb mennyiségre lehet szükség.
Könnyen emészthető, jó minőségű fehérjeforrások például a tojás és a tej, illetve tejtermékek. A tejfogyasztást azonban idősebb korban a laktózérzékenység korlátozhatja, míg a tojásallergia a magyar lakosság körében ritka. A tojás változatosan, gyorsan és ízletesen elkészíthető, könnyen beszerezhető és viszonylag hosszú ideig tárolható. Kutatások szerint már heti egy tojás elfogyasztása is hozzájárulhat az izomzat megtartásához, és segíthet az időskori demencia megelőzésében, mivel a tojás kiváló minőségű fehérjét, kolint és értékes zsírsavakat tartalmaz. És a csirkehús is sokat segít ebben.
Fontos tápanyagok és egészséges testtömeg idősebb korban
A fehérjebevitel mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott vitamin- és ásványianyag-bevitel. Kiemelten fontos a kalcium a csontritkulás megelőzésére, valamint a D-vitamin, amely számos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet.
A megfelelő szénhidrátbevitel is kulcsfontosságú, mivel idősebb korban nő a 2-es típusú cukorbetegség kockázata, és hazánkban az idősek jelentős része érintett. Emellett a túlsúly és elhízás megelőzése, illetve kezelése szintén elsősorban a táplálkozáson múlik. A testtömeg optimális szinten tartása a megfelelő makro- és mikrotápanyagok bevitelével, a napi energiaigény biztosításával és a rendszeres fizikai aktivitással érhető el.