ACNEWS

Így lehet spórolni a rezsivel! – 1. rész

Napok óta lázban tartja az országot a rezsiárak emelkedésének témája. Kétrészes cikksorozatunkban most annak jártunk utána, hogy egy átlag háztartásban mire lehet majd számítani, illetve, hogyan faraghatunk le a számlákból. Az első részben az áram díjának alakulását néztük át, kérdéseinkre pedig Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa válaszolt.

Hirdetés
Ad image

Napok óta lázban tartja az országot a rezsiárak emelkedésének témája. Kétrészes cikksorozatunkban most annak jártunk utána, hogy egy átlag háztartásban mire lehet majd számítani, illetve, hogyan faraghatunk le a számlákból. Az első részben az áram díjának alakulását néztük át, kérdéseinkre pedig Kis-Balázs Attila, a Jobbfólia ügyvezető-tulajdonosa válaszolt.

–  Átlagosan mennyi áramot fogyaszt egy magyar család?

– Ez rettentő összetett kérdés. Azáltal, hogy egyre inkább a nagycsaládok felé próbáltuk az elmúlt években vinni a hangsúlyt, most pont ők lesznek azok, akik magasabb költséggel számolhatnak. Hiszen minél nagyobb a család és a ház, annál több fogy meleg vízből, ami készülhet áramról, vagy gázról. Többet kell fűteniük is, ami szintén árammal és gázzal is működtethető. Átlagos számítást tekintve jelen állás szerint egy 4 tagú családnál, ha úgy számolunk, hogy normál felhasználás mellett (átlagos szigeteltségű az ingatlan, nem 28 fokban vannak télen…stb.) és  elektromos árammal is fűtenek, akkor a megszokott havi közel 40 000 Ft-os villanyszámlájuk a fűtésre és az ingatlan többi fogyasztójára egyaránt most több mint 200 000 Ft is lehet. Ugyanez a helyzet a gázfűtés esetén is.

– Melyik háztartási készüléken lehet a legtöbb áramot megspórolni?

– Rengeteg nagyfogyasztó lehet egy ingatlanban, így valóban érdemes jól körbejárni a dolgokat. Lehet a melegvíz előállítás is probléma, mert ameddig egy korszerű bojler havi 2-3 000 Ft költséggel ellátja az ingatlant, egy régebbi típusú készülék akár 8-10 000 Ft-os extra költséget is jelenthet. De ugyanígy járhatunk egy fagyasztóval, vagy hűtőszekrénnyel. Van olyan, ami havi szinten 15-20 000 Ft extra költséget jelenthet, de ha helyette egy korszerűbb, gazdaságosabb készüléket választunk, az 10-15 000 Ft-al kevesebb havi költséget róhat ránk. Ide tartozik a fűtés is, ami ha elektromos, akkor sokkal drágább. És nem mindegy milyen fajta. Mert ameddig egy elektromos levegőt melegítő fűtés költsége lehet így akár 80-100 000 Ft, egy infra technológiás fűtés ennek akár  csak az 50-60%  lehet.

– Milyen otthoni praktikákat tudna javasolni, hogy csökkentsük az áramfogyasztást?

– Mindenképp javaslom, hogy ha nem tartózkodunk otthon, a fűtést vegyük le 14-16 fokra. Ne kevesebbre, mert annál nagyobb energiát használunk el, ha 10-12 fokot kell melegíteni a lakáson hirtelen. Mindenképp figyeljünk a szellőztetésre is, hogy rövid, gyors szellőztetések legyenek télen, ne hűtsük le teljesen az ingatlant. Amennyiben pedig van rá lehetőségünk, a szigetelést az ingatlanon a lehető  leghatékonyabban oldjuk meg, mert az elképesztő sokat tud segíteni, mind a nyári, mind pedig a téli hónapokban.

–  Mi az amiről le lehet mondani?

– Érdemes lehet a jövőben jobban átgondolni akár csak az otthoni munkát is, hiszen akkor a rezsi költséget lényegesen tudjuk csökkenteni, ha napi 8-10 órát a munkahelyen töltünk. Mindezek mellett jó lesz átgondolni, hogy valóban mi az, ami szükséges, és mi az ami élvezeti dolog az otthonunkban. Ilyen lehet például a hűtő, ami nélkül nem tudnánk meglenni, de nem mindegy milyen, és mekkora. Ilyen lehet a vízhasználat, amire szükségünk van, de nem mindegy, hogy mindennap és mindenkinek a családban teleengedjük a kádat, vagy esetleg zuhanyunk.

– Az olyan alternatív energiaforrások, mint például a napelem előtérbe kerülhetnek?

– Az elmúlt pár évben folyamatosan emelkedik az igény rá, ami jelen helyzetben úgy gondolom többszöröződni fog a következő időszakban. Azáltal, hogy ha van lehetősége egy családnak most 3-5 millió forinttal napelemet és elektromos fűtést csináltatnia, úgy gondolom, hogy nagyon is megéri, hiszen ebben az esetben egy 100-120 m2-es ingatlan fűtése, és villanyszámlája szinte nulla forint lesz, és 5 millió forint egyszeri beruházásával megspórolható éves szinten az előzetes rezsi emelkedési kalkulációk alapján 3-3,5 millió forint. Ez azt jelenti, hogy 1,5 év alatt visszajön a fűtés és napenergia ára, onnantól kezdve pedig éves szinten 3-3,5 millió forint megtakarítást jelent a család számára.

– Ön szerint eljuthatunk oda, hogy kénytelenek leszünk átgondolni a lakhatási feltételeiket és kisebb lakásba költöznek az emberek?

– Ez sajnos előfordulhat. Főleg azok számára, akik nem családi házban  élnek, és nincs lehetőségük napenergia kiépítésére. Egy olyan időszak jöhet számunkra, hogy igen komolyan át kell gondolni, hol, mekkora ingatlanban élünk, mert azzal éves szinten 3-4 millió forint rezsi költség eltérések is lehetnek.

– Előfordulhat, hogy kevesebbet fogyasztó, újabb típusú háztartási készülékeket szereznek be az emberek?

– Ebben szinte biztos vagyok. Azonban én szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy nem ebben van a kulcs. Hanem abban, hogy az ingatlan jól szigetelt legyen, minél kevesebb energiaráfordításra legyen szükség a hűtésére, vagy a fűtésére. És ha egy mód és lehetőség van rá, akkor oldjuk meg elektromos fűtéssel, leginkább jobbfólia infrafólia fűtéssel az ingatlan fűtését, és tápláljuk meg napenergiával, mert a gázfűtést nem tudjuk megújuló energiával ellátni, üzemeltetni.

– Kitolás a rezsiemelkedés azokkal, akik egyfajta fűtést (áramot) használnak?

– Ez nem csak azokkal, hanem bárki mással szemben is. Amennyire emelkedett az áram ára, annyival a gáz is, így mindenkinek nehéz időszak következhet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés