ACNEWS

Így úszd meg a hagymavágást sírás nélkül

Forrás: pixabay
Forrás: pixabay
A hagymavágás és a sírás kéz a kézben járnak. Azonban keringenek legendás módszerek, amikkel ezt a lépést kihagyhatjuk főzéskor.
Hirdetés
Ad image

A hagyma ízletes, és nagyon sok étel elengedhetetlen része. De a szemünkben keletkező égő érzés miatt nem állunk neki mindig szívesen. Arra pedig mindenkinek van egy biztos módszere, hogy miként is lehet megúszni a sírást.

A CNN szakértőket kérdezett meg, hogy végre kiderüljön, melyek azok a trükkök, amelyek működnek. „A szúró érzéssel a szemedben a hagymának célja van” – mondta Dr. Abbey Thiel, élelmiszertudós és az Abbey the Food Scientist nevű YouTube-csatorna házigazdája. „Ez valójában a növény védekező mechanizmusa, hogy megakadályozza, hogy megegyék. Sok növénynek van módszere arra, hogy elkerülje az elfogyasztását. Például tüskékkel, vagy keserű ízzel.” – mondta Thiel.

„A hagyma védekezése a sejtszerkezetéből ered, amely különböző rekeszekkel rendelkezik, hogy elkülönítse a reakciót kiváltó anyagokat” – magyarázta. „Amikor ezeket a sejteket, például egy késsel, megsértjük, az enzim és az aminosav egyesül. Ezzel létrehozva egy másik anyagot, amely gőzt küld a levegőbe. Így a szemünkbe.” – fűzte hozzá Dr. Bryan Quoc Le, a washingtoni Parklandben található Pacific Lutheran University kutatója. „Miután reakcióba lép a szemünkben lévő nedvességgel, kis mennyiségű kénsav keletkezik, amely irritálja a szaruhártyát, és a könnyezéshez vezet” – támasztotta alá Thiel.

Használjunk ventilátort

„Nagyszerű módszer, ha egy ventilátort helyezünk a közelünkbe, hogy elfújja a levegőt. Így a szél elviszi azokat a molekulákat, amelyek a szemünkbe jutnak, és a könnyezéshez vezetnek”  – javasolta Thiel.

Védőszemüveggel a hagyma ellen

Idétlenül néz ki, de a védőszemüveg bolondbiztos módszer, ugyanis megvédik a szemünket a levegőben lévő molekuláktól. Thiel szerint azonban nem kell feltétlen búvár szemüvegben hagymát pucolni, a kontaktlencsét viselőknek nyert ügye van. A lényeg, hogy védőréteg legyen a szemünk és a hagyma között.

Hűtse le a hagymát

„A hűtőszekrény, a fagyasztó vagy egy tál jeges víz is segíthet” – mondta Le. A fagyasztás megváltoztathatja a hagyma állagát, ezért csak akkor használjuk ezt a módszert, ha például levest készítümk. „A hagyma hűtőben való tárolása rontja az ízét. Ehelyett inkább tartsuk a hagymát hűvös, száraz helyen, és tegyük be a hűtőbe vagy hideg vízbe körülbelül 20 perccel az aprítás előtt.” – tanácsolta a szakértő.  Érdekesség, hogy ez fordítva is működik. Azaz, ha felmelegítjük a hagymát, akkor is megváltozik az állaga, így nem fog csípni.

Gyertyák meggyújtása

„Vannak, akik arra esküsznek, hogy gyertyát gyújtanak, miközben hagymát vágnak. Lehetséges, hogy ez is működhet.” – mondta Le. A szakértő szerint azonban ez csak bizonyos fajta gyertyákkal lehet működőképes trükk. „Lehet, hogy blokkolja a gőzöket, vagy egy illatos gyertya olyan reakciót hoz létre, ami megakadályozza a sírást. De a siker nem garantált. Könnyen lehet, hogy csak a gyertya illata tereli el a figyelmünket” – tette hozzá Thiel

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés