ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ikertestvérét hordozta az egyéves kislány a koponyájában

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Egy egyéves kislány úgy született, hogy egy magzat rekedt a koponyájában. A világon összesen eddig 18 ilyen eset történt csak.
Hirdetés
Ad image

Az idegsebészek műtétet hajtottak végre a gyermeken, aki súlyos fejduzzanattól és fejlődési elmaradástól szenvedett. A kislány azonban két héten belül elhunyt, mert az agykárosodás túl súlyos volt ahhoz, hogy túlélje.

Ez a rendkívül ritka állapot, tudományos nevén fetus in fetu, nagyjából minden 500 000 születésből 1-et érint. Mindössze 18 olyan esetről számoltak be, amikor ez a koponyán belül történt. Az orvosok még nem értik, hogy mi okozza. De azt tudják, hogy a méhen belüli fejlődés során fordul elő – amikor a két petesejt szétválásával létrejött egypetéjű ikrek nem válnak szét teljesen.

Ilyenkor az egyik iker megreked a másikban, és továbbfejlődhetnek olyan tulajdonságai, mint a körmök, a haj és a végtagok. Az esetek 80 százalékában a felszívódott magzati szövet a hasüregben reked, ahol az orvosoknak nagy esélyük van arra, hogy a páciens károsodása nélkül eltávolítsák. Máskor a gyermek szájában, herezacskójában vagy farokcsontjában azonosítják.

Az állapot azonban csaknem 100 százalékban halálos, ha a fejben fordul elő – írták a pekingi Pekingi Egyetem Nemzetközi Kórházának aneszteziológusai.

A jelentés szerint a 33. héten egy szokásos vizsgálat során az orvosok felfedeztek néhány „rendellenességet” a fejlődő embrió koponyájában.  A születése azonban meglehetősen szokványos volt – az orvosok a 37. héten császármetszéssel hozták világra. A feje az átlagosnál nagyobb volt, de a kórházból az édesanyjával együtt hazament.  A kislány egy évvel később a Pekingi Egyetem Nemzetközi Kórházába került, mert a feje megduzzadt, és nem fejlődött normálisan.

Inkontinens volt, nehezen állt fel, nehezen emelte fel a fejét, és az „anya” szón kívül más szavakat is nehezen beszélt. Az orvosok ezért megnézték a fejét, és egy 13 cm átmérőjű, 13 cm-es dolog volt a koponyájában, amely valamivel nagyobb volt, mint egy baseball-labda. A koponyába hosszú csontdarabok voltak beágyazódva – írja a DailyMail.

Ekkor az orvosok úgy döntöttek, hogy megoperálják, és megpróbálják eltávolítani a dolgot. Elaltatták a gyermeket, és koponyaműtétet hajtottak végre rajta, eltávolítva a koponyája egy részét. Belül egy fehér burkot találtak, amely sűrű barna folyadékot és egy éretlen embriót tartalmazott.

A magzatnak volt gerince és csontjai, valamint a száj, a szemek, a haj, az alkarok, a kezek és a lábak kezdetei. Hossza 18 centiméter volt. Ez „súlyos agyszöveti összenyomódást” okozott. A beteg kislány soha nem ébredt fel, és a műtét után életfenntartó gépen tartották, miközben rohamoktól rázkódott.

Tizenkét nappal a műtét után a család úgy döntött, hogy leveszik az életfenntartó gépekről.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés