ACNEWS

Így árulja el a fogkefe, hogy ideje lecserélni

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A fogkefe olyan testápolási cikk, amelyet rendszeres cserét igényel. De milyen időközönként?
Hirdetés
Ad image

A szájüreg mintegy 700 mikrobafajnak, azaz baktériumhoz és gombához hasonló csíráknak ad otthont, ami nagyjából hatmilliárd különböző baktériumot jelent.

Valójában a szájüregi mikrobiomod a második legnagyobb és legváltozatosabb a bélmikrobiomod után. A szájban élő baktériumok egyes típusai azonban a jófiúk, akik gondoskodnak az emésztésről, a tisztaságról, a friss leheletről… Más baktériumok azonban nem annyira hasznosak, és a fogkefe könnyen megtelhet baktériumok millióival.

Elektromos vagy manuális a fogkefe?

A manuális fogkeféket három-négy havonta érdemes cserélni – de hat hónapnál tovább ne tolja ki. Mert az elhasználódott fogkefék nem távolítják el jól a lepedéket. Érdemes emiatt rendszeresen cserélni, hogy fogait és ínyét alaposan tisztán tarthassa.

Az elektromos fogkeféket egy-két hónap után cserélni kell, mivel nagy sebességgel vibrálnak, és a kefefefejek nem tartanak olyan sokáig, mint a hagyományos fogkefék.

Betegség után azonnal cserélje le

Dr. Walker Vinson gyermekfogász szerint, megfázás, influenza vagy más vírusos megbetegedés után fontos, hogy dobja ki a fogkefét, és azonnal vegyen egy újat, amint meggyógyult. Még akkor is, ha még messze nem érte el a három-négy hónapos határt.

Attól függően, hogy milyen típusú fogkefével rendelkezik, adhat néhány árulkodó jelet arra, hogy itt a csere ideje.

„Ha a sörték elkezdenek meghajlani és felfelé görbülni, akkor mindenképpen itt az ideje” – mondja Dr. Vinson. Egy 2013-as tanulmány szerint a sörték görbülése 40 napos következetes használat után valóban csökkenti a fogkefe funkciójának hatékonyságát.

Egyes kefék speciális technológiával készülnek, hogy jelezzék, hogy lejárt a fénykoruk. „Sok fogkefe beépített jelzőkkel rendelkezik, amelyek idővel fehér színre változnak, hogy jelezzék, itt az ideje a cserének”

További jelei annak, hogy le kell cserélni a fogkefét, az elszíneződések és a kihulló, kopott vagy merevségét vesztett sörték.

„A fogmosás gyengíti a fogkefe sörtéit. Miután a sörték elkezdenek megkopni már nem érintkeznek a foggal a megfelelő pozícióban”

Az alapos tisztítás vagy fertőtlenítés nem feltétlenül teszi hosszabb élettartamúvá a fogkefét, mivel a sörték attól függetlenül is elhasználódnak, hogy mennyire tartja tisztán.

„A mindennapi karbantartáshoz a legjobb, ha használat előtt és után forró víz alá helyezzük. Ez segít felpuhítani a sörtéket, és kiszabadítani az ételmaradékokat és a fogkrémbe szorult fogkrémet” – árulta el a fogorvos. És azt javasolja, hogy a fogkefe fertőtlenítéséhez töltsön meg egy kis csészét antibakteriális szájvízzel, majd áztassa be a fogkefét, és körülbelül 30 másodpercig hagyja az oldatban.

via

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés