ACNEWS

Íme, az ársapka utáni ijesztő árak

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A csirkemell és a sertéscomb ára 30 százalékkal is emelkedett, 2000 forint fölött a kilója.
Hirdetés
Ad image

Lássuk, hogyan változtak egyik napról a másikra a nagy láncoknál és a kisebb piaci szereplőknél a fogyasztói árak. A sertéscomb, a csirkemell drágult, méghozzá jelentősen, a cukor is, de olcsóbb lett a tojás és az étolaj – derül ki a napi.hu cikkéből.

A kereskedők által finanszírozott hatósági árazással – becslések szerint – az elmúlt másfél évben a családok zsebében több mint ötszázmilliárd forint maradt a mindennapi bevásárlások során.

Mivel véget ért az árstop, a hatósági árazás alól felszabadult alap élelmiszereket mától a beszerzési ár alapján árazzák be a kereskedők. Az élelmiszerüzletekben hetente kötelező lesz a mintegy húszféle termékcsoportból szabadon választott egy-egy alapterméknél a legalább 15 százalékos akció, amely a gyakorlatban több és változatosabb kedvezményes ajánlatot jelent a bolti kínálatban.

A Napi megnézte a legnagyobb piaci szereplőknél és a kisebb üzletekben: igaz-e, hogy nem kell tartani az ex-árstopos termékek drasztikus drágulásától. A Napi.hu kosarába került immár szabadáras alap élelmiszerek valós idejű fogyasztói árait az árfigyelő rendszerben is ellenőrizték.

Kiderült, hétfőről keddre egyes termékek ára alacsonyabb lett. De több alaptermék drágult tíz- vagy száz forintokkal az árstophoz képest, esetleg az áruk – akcióval vagy anélkül – egyelőre nem változott. Van olyan üzletlánc, ahol ma is az árstopos áron kaphatók az alapvető élelmiszerek, sőt, több árucikk olcsóbb lett.

Íme, a tegnapi helyzet.

Az árstopos élelmiszerek legalacsonyabb, 2023. július 31.-i árai, lánconként:

Dolgos estéjük, éjszakájuk volt a kiskereskedőknek a hétfői zárás után. Kedd reggelre ugyanis át kellett árazzák az árstop alól felszabadult alap élelmiszereket a polcokon és a pénztárakban is.

A kormány sem bízta a véletlenre az árstop utáni időket. Az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű cégeknél elrendelték, hogy augusztustól két hónapig beszerzési áron kell adni az érintett termékeket. Ezek közül kettőt hetente a kötelező, 15 százalékos akcióval kell árusítani.

Az augusztus elsejei nyitás után az ex-árstopos termékek legalacsonyabb árai így álltak a láncoknál:

Az árváltozásokban az figyelhető meg, hogy van, ahol duplájára nőtt a kristálycukor ára, de mindenütt megdrágult. A búzafinomliszt is többe kerül, de még kétszáz forint alatt maradt a kilónkénti ára. A húsok ára emelkedett még látványosabban. Nem egy helyen kétezer forint fölé kúszott a legalacsonyabb kilónkénti ár, bár van, ahol akciósan továbbra is kevesebbet kell érte fizetni

Az árstop kezdetén nem egyszer hiánycikként jelentkező napraforgó étolaj több láncnál olcsóbb lett mostanra. Míg az import vagy saját márkás UHT tejek ára pár forintot ingadozik vagy van, ahol változatlan maradhat a jövőben. A tojás viszont jellemzően olcsóbb lett a láncoknál vagy a nagyobb méretet adják kedvezőbb áron – írja a napi.hu

(Táblázatok: napi.hu)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés