ACNEWS

Ezért baj, hogy Prigozsin szélnek eresztette a zsoldosokat

Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Fotó: Prigozsin / képernyőkép
Mi lesz a sorsa, mit fog tenni a több tizezer harcedzett és bűnözői múlttal sújtott katona? Hol és hogyan keresi majd a „biztos” megélhetést. Oroszországon belül, vagy átlépve a határokat?
Hirdetés
Ad image

Hogy mihez kezd az elbocsájtott légió – ma még senki sem tudja. Mindenesetre Prigozsin azt mondta: a Wagner-gárda csak mintegy 2 százaléka hajlandó betagozódni az orosz hadseregbe. A többiek nem. Prigozsin szerint az „átgondolatlan döntések eredményeként” a Wagner-csoport 2023. július 1-jétől megszűnik.

Putyin az állami televízióban mondott beszédében közvetlenül a Wagner-zsoldosokhoz fordult, és három lehetőséget adott nekik. 1. Kössenek szerződést az orosz hadsereggel 2. Térjenek haza szeretteikhez 3. Menjenek Fehéroroszországba.

Jevgenyij Prigozsin hétfőn kiadott 11 perces hangüzenetében kifejtette: Nem az orosz rendszer megdöntése volt a célja a Wagner csoport múlt heti zendülésének, hanem tiltakozás az ukrajnai „különleges hadművelet” vezetésében elkövetett hibák ellen, a felelősök bíróság elé állítása és az alakulat megőrzése – jelentette ki

„Nem volt célunk a fennálló rendszer és a törvényesen megválasztott kormány megdöntése. Azért fordultunk vissza, hogy ne folyjon vér” – mondta.

Prigozsin azt állította, eredeti tervei szerint a Wagner június 30-án békésen át akarta adni felszerelését a „különleges hadművelet” törzsének közelében, ám rakétatámadás érte, amely kioltotta mintegy 30 harcosának az életét, és ez váltotta ki a reagálást.

A menetoszlop a beszámolója szerint 780 kilométert tett meg 24 óra alatt, ami 2024. február 24-én – az ukrajnai háború elindításának napján – annak felelt volna meg, mintha az orosz erők a kiindulási pontjuktól eljutottak volna Kijevig vagy Ungvárig. Rámutatott, hogy a Wagner egyetlen nap alatt 200 kilométernyire közelítette meg Moszkvát, és elfoglalta Rosztov-na-Donu várost, ami súlyos biztonsági kockázatokra világított rá. Úgy vélekedett, hogy a „különleges hadművelet” egyetlen napig tartott volna, ha olyan emberek irányítják, mint amilyenek a Wagner zsoldosai.

Prigozsin sajnálatát fejezte ki az orosz légierő gépeire mért csapások miatt, amelyeket a Wagnerre ledobott bombákkal indokolt. Azt mondta, hogy a fegyveresei blokkoltak és lefegyvereztek minden katonai létesítményt, amely az útjukba akadt, de egyetlen katona sem halt meg a terepen. Elmondása szerint a zsoldosseregnek néhány sebesültje volt, és meghalt két, hozzá átállt katona.

Azt állította, hogy minden katona, aki csak látta őket, támogatta is őket. A menetoszlop akkor állt meg, amikor az első egység felállította a tüzérséget, és elvégezte a felderítést, amelynek eredményeiből „nyilvánvalóvá vált, hogy sok vér fog folyni”.

 „Úgy éreztük, hogy elég volt a demonstrációból” – hangoztatta.

Beszámolója szerint ekkor Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kinyújtotta kezét. És felajánlotta, hogy megoldást talál a katonai magánvállalat törvényes keretek közötti további működésére. Erre a menetoszlopok visszafordultak és visszaindultak a táborok felé.

(Forrás: Orosz Hírek, hiradó.hu, Telegram, AcNews)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés