ACNEWS

Izrael brutális válaszcsapásra készül Irán ellen

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az izraeli háborús kabinet tanácskozásain több forgatókönyv is szóba került a nagy iráni támadásra adott reakciókról. Nagy károkat akarnak okozni.
Hirdetés
Ad image

Benjamin Netanjahu a minisztereivel tartott zártkörű megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az iráni rakétatámadást okos válasznak kell követnie. Iránnak idegesen kell várnia, hogy mikor jön a válaszcsapás, ahogyan Izrael is tette a szombat késő esti támadás előtt.

A háromórás ülésen különböző mértékű válaszlépések kerültek terítékre. A lehetőségek egy része azonnal megvalósítható. A kibertámadás lehetősége is felvetődött; valamint az is, hogy célzott támadásokat hajtanak végre „kulcsfontosságú állami tulajdonú létesítmények” ellen – így például az iráni olajipari infrastruktúrával szemben; hogy az iráni nukleáris programban részt vevő személyeket, intézményeket célozzák meg; vagy az is, hogy az Irán által támogatott fegyveresekre (Hamász, Hezbollah, a jemeni húszi lázadók) csapnak le. A hétvégi támadásra adandó válaszlépésekről szóló megbeszéléseken szóba került az is, hogy Izrael szeretné összehangolni az intézkedéseket legfontosabb szövetségesével, az Egyesült Államokkal. Végleges döntés azonban még nem született. Megfigyelők azonban arra számítanak, hogy a válaszlépés a lehető leggyorsabban megtörténik – írja a krone.at.

Közben az iráni állami média információkat tett közzé a bevetett rakétákról, melyek között közepes hatótávolságú Emad és Kheibar Shekan típusok voltak. Utóbbi modern változata több mint 1800 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. A jelentés szerint az iráni Forradalmi Gárda Paweh cirkálórakétákat is kilőtt Izraelre az „Őszinte ígéret” elnevezésű hadművelet során. Ezek akár 900 kilométeres óránkénti sebességgel is képesek repülni. A megtorló csapás során használt drónok a Shahed 136 típusúak voltak, amelyek ugyanazok a kamikaze drónok, amelyeket Oroszország is használt az Ukrajna elleni harcban. Ezeket az alacsony költségű kialakítás jellemzi.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés