ACNEWS

Izrael ki akarja űzni Gázából a palesztinokat 

Fotó: YouTube / Képernyőkép/ 7NEWS Australia
Fotó: YouTube / Képernyőkép/ 7NEWS Australia
Netanjahu miniszterelnök "teljes győzelmet" akar.
Hirdetés
Ad image

A tűzszünet sikertelen meghosszabbítása után folytatódik a háború Gázában. Különösen a déli részt bombázzák, ahová 1,7 millió palesztin menekült északról. A menekülteket most tovább szorítják az egyiptomi határ felé.

A tűzszünet lejárta óta az izraeli hadsereg újult erővel csapott le. A hadsereg szerint csak szombat este 400 terrorista célpontot semmisítettek meg a Gázai övezetben. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyre inkább a déli területeket veszik célba – éppen azt, ahol 1,7 millió palesztin keresett menedéket a harcok elől.

Szórólapokon arra buzdítják a lakosokat, hogy hagyják el a menekülttábort, és meneküljenek tovább a délnyugati partvidékre vagy az egyiptomi határra. A jeruzsálemi jelentések szerint a cél az, hogy a polgári lakosságnak okozott károkat a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék. De Izraelből rakéták csapódnak be délre is. A szárazföldi offenzívát pedig a következő hónapokban délre is ki akarják terjeszteni.

Omer Bartov izraeli történész attól tart, hogy az evakuálások mögött Gáza jövőbeli annektálásának, zsidók általi kolonizációjának és a Gázai övezetből való tömeges kitelepítéseknek a tervei húzódhatnak meg.

„A kormány, a Knesszet és a hadsereg számos tagja a palesztin népet, mint olyat szeretné kitörölni a térképről és a tudatból” – írja az akadémikus egy esszéjében.

A térségből származó médiajelentések szerint a Netanjahu-kormány felszólította Egyiptomot, hogy fogadja be a gázai menekülteket, írja a Blick. Felajánlotta, hogy átvállalja Egyiptom államadósságának egy részét. Csábító a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő ország számára – még akkor is, ha Abdel Fattah esz-Szíszi elnök eddig szigorúan elutasította a palesztinok Sínai-félszigetre való áttelepítésének ötletét.

A Wall Street Journal című lapban megjelent nyílt levélben Ram Ben Barak és Danny Danon izraeli politikusok arra kérik az EU-t és az Egyesült Államokat, hogy fogadjanak be menekülteket a Gázai övezetből.

A BBC-nek adott interjúban Simcha Rothman parlamenti képviselő hasonló felhívást tett. „A világnak és az ENSZ-nek gondoskodnia kellene a palesztinokról, és máshol kellene letelepíteni őket”. Olyan törvényt akarnak, amely lehetővé teszi a zsidó települések létesítését a Gázai övezetben.

Hivatalosan Izrael nem sokkal tekint túl a katonai művelet horizontján. Benjamin Netanjahu (74) a hétvégén hangsúlyozta, hogy a „teljes győzelemig” fognak harcolni – írja a The Times of Israel. Izrael még mindig nem mutatotta be elképzeléseit a Gázai övezetre vonatkozóan. Csupán katonai pufferzónákat jelentett be a Gázai övezet területén. De azt nem közölte, hogy a mindössze 14 kilométer széles övezetből mekkora területen alakítanak ki pufferzónákat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés