ACNEWS

Izrael tombol: sorra ismerik el az uniós államok az önálló Palesztinát

Palesztin zászló / Fotó: Shutterstock
Palesztin zászló / Fotó: Shutterstock
Norvégia, Írország és Spanyolország el akarja ismerni Palesztinát államként. Izrael élesen bírálja a lépéseket - és visszahívja nagykövetét.
Hirdetés
Ad image

Több európai ország hivatalosan is el akarja ismerni Palesztinát államként. Norvégia és Írország után Spanyolország is még május 28-ig el akarja ismerni.

„A palesztinoknak alapvető, független joguk van saját államukhoz. Mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak joguk van ahhoz, hogy békében, külön államban éljenek. Kétállami megoldás nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten” – közölte szerdán a norvég kormány.

Más európai országok is követni akarják ezt a példát: Írország szerdán tervezi bejelenteni a palesztin állam elismerését. Az RTE televízió és az Irish Times szerint Simon Harris miniszterelnök szerda reggel sajtótájékoztatót kíván tartani ezzel kapcsolatban – írja a heute.at.

Az EU-tag Írország, Spanyolország, Szlovénia és Málta már korábban jelezte, hogy összehangolt nyilatkozatban jelenthetik be az elismerést. Svédország tíz évvel ezelőtt már elismerte Palesztinát államként. A kritikusok azonban azt kifogásolják, hogy a palesztin területeken fontos kritériumok hiányoznak egy ilyen lépéshez. Például az Izrael és a palesztinok közötti határ még mindig vitatott. Ez vonatkozik Kelet-Jeruzsálem politikai státuszára is.

Az érintett országok szerint a kétállami megoldás elengedhetetlen a térség tartós békéjéhez. Az ENSZ 193 tagállama közül eddig 139 ismerte el Palesztinát államként – 1988 óta.

Izrael szigorúan elutasítja Palesztina elismerését. Válaszul Katz izraeli külügyminiszter azonnali konzultációra visszahívta országa írországi és norvégiai nagykövetét. „Világos és egyértelmű üzenetet küldök Írországnak és Norvégiának: Izrael nem marad csendben azokkal szemben, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát” – írta Katz az X-en. „A mai döntés üzenet a palesztinoknak és a világnak: a terrorizmus megfizet” – hangsúlyozta Katz, majd azzal folytatta, hogy ez a lépés igazságtalanság az október 7-i áldozatok emlékével szemben. „Izrael nem fog hallgatni – további súlyos következmények lesznek” – írta Katz. Az izraeli külügyminiszter szerint Spanyolországot ugyanez a veszély fenyegeti.

Alig két héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel megszavazta, hogy Palesztinának jelentősen kibővített részvételt biztosítson az üléseken. Eddig Palesztina csak megfigyelői státusszal rendelkezett. A határozat mellett 143 ország szavazott. Izrael legszorosabb szövetségese, az USA elutasította az indítványt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés