ACNEWS

2024. September 17.   |   Zsófia napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ja, ne: ritka és halálos vírus támadta meg a veszprémi nénit

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A vizsgálat végén megdöbbentek az orvosok: egy súlyos tünetekkel érkező idős beteget a vérzéses lázat okozó Hanta vírus fertőzte meg.
Hirdetés
Ad image

Súlyos vesekárosodást szenvedett egy 76 éves veszprémi néni, a laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a bajt a gyakran halálos kimenetelű Hanta vírus okozta. Ezt a vérzéses lázzal járó vírust rágcsálók terjesztik. Akár halálos is lehet a kimenetele, Magyarországon évente csupán néhány ember kapja el – idézte a divány az ÁNTSZ jelentését.

A Hantavírus a vérzéses lázak közé tartozó betegség. A fertőzést mezei egerek vizelete és széklete terjeszti. Emiatt a kirándulók, mezőgazdasági munkások, a terepen mozgó katonák vannak veszélyeben. A tünetek közt szerepel a fejfájás, rossz közérzet, magas láz, kevés vizelet, átmeneti vesekárosodás és átmeneti veseelégtelenség. Súlyos esetben a fertőzés érintheti a májat is.

Magyarországon csak elvétve fordul elő hantavírus-fertőzés. Erre vonatkozóan pontos számadatok nincsenek. Ugyanis az enyhébb lefolyású megbetegedéseknél szerológiai vizsgálatot nem is végeznek, a vírust nem azonosítják, nem tartozik a jelentendő betegségek közé. Hozzánk közel eső területen legutóbb 2014 nyarán, a horvátországi Plitvicei-tavaknál észleltek jelentősebb járványt – írta a házipatika. A fertőzések száma enyhe telek után megemelkedik.

Mert olyankor a rágcsálók nem pusztulnak el, jobban szaporodnak, nagyobb eséllyel kerülnek kapcsolatba emberekkel. A betegség elvileg emberről emberre is terjedhet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés