ACNEWS

2023. June 05.   |   Fatime napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Jó hír! – Nincs koronavírusos halálos áldozat

Nincs újabb halálos áldozata a koronavírusnak, ugyanakkor újabb 32 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 5 493 609 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 958 805-en már a második adag vakcinát is megkapták.

Hirdetés
Ad image

Nincs újabb halálos áldozata a koronavírusnak, ugyanakkor újabb 32 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 5 493 609 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 958 805-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 808 160-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 29 992, a gyógyultaké 739 204-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 38 964. Kórházban 116 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 20-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 1998-an vannak, a mintavételek száma 6 138 529-re nőtt.

Kitértek arra, hogy eddig 5 millió 452 ezren regisztráltak oltásra és 93 százalékuk már fel is vette azt.

Kiemelték, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát. Az újraindítás következő fokozata 5,5 millió beoltottnál lép életbe, az erről szóló rendeletet a kormány már kihirdette.

A közlés szerint csütörtöktől Magyarországon is elérhető az unión belüli utazásokat megkönnyítő, angol-magyar kétnyelvű EU-s Covid-igazolás, amely digitálisan és papíralapon is elérhető.

Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belüli utazást terveznek, azt javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az igazolást. Ez utóbbi a legegyszerűbb módja az igazolás beszerzésének.

A QR-kóddal ellátott uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű. Az igazolás nem minősül útiokmánynak, és hivatalból nem állítják ki, nem küldik meg. A részletek elolvashatóak a https://koronavirus.gov.hu/cikkek/julius-1-jetol-mar-az-unios-oltasi-igazolas-elerheto-az-eu-n-beluli-utazasokhoz című linken.

A tájékoztatás szerint továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu oldalon. Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált, Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer-, Sinopharm- és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen- és Moderna-oltás is elérhető – tartalmazza a közlemény.

Azt írták: a vonatkozó kormányrendelet szerint 5,5 millió beoltott után a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön is. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.

Védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, a szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott jeggyel, ülőhelyes nézőtérrel tartandó kulturális rendezvényekre, előadásokra.

Megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások is.

A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

A sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben vagy 500-nál több résztvevővel szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nincs enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

Arról is beszámoltak, hogy az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Közölték azt is, hogy a kormány nemzeti konzultációt indít, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, a többi között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét és a családok további támogatását érintő kérdésekben.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (144 169) és Pest megyében (112 075) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (46 660), Győr-Moson-Sopron (44 446) és Hajdú-Bihar megye (42 619). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 769). (MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés