ACNEWS

Jobbak a kutyáknál: libák őrzik a brazil börtönt

fotó: illusztráció / pixabay
fotó: illusztráció / pixabay
Szökési kísérletnél azonnal riasztanak. Nem barátkoznak a rabokkal, és ijesztő gágogásba kezdenek, ha szokatlan dolog történik.
Hirdetés
Ad image

A brazil Santa Catarina állam szigorú biztonsági szolgálatú börtönében libákat használnak őrként. Fegyverük nem a csőrük, hanem a hangjuk: az állatok éjjel-nappal figyelik a foglyokat.

A „libaügynökök” egy füves sávban járőröznek a belső kerítés és a külső fal között a São Pedro de Alcântara-i büntetés-végrehajtási intézetben, egy Florianópolis melletti településen. A mozgás legkisebb jelére csattogó riasztás hallatnak. A helyszínen egy kis mesterséges tó található az állatok számára, ahol kedvükre pihenhetnek. A csoport vezetője a Piu-Piu névre hallgató liba. Amikor az állattartók Piu-Piut hívják, az állat jellegzetes „fecsegéssel” válaszol, és ehhez a többi liba is csatlakozik – írja a bild.de.

A börtön dolgozói szerint a libák kiváló őrzőállatok, és még jobb munkát is végeznek, mint elődeik – a kutyák. „Természetesen a libák mellett van elektronikus megfigyelés is.” – mondta de Souza börtönigazgató. A libák előnye, hogy ezek az állatok nem szoknak hozzá a lakókhoz. Ezenkívül a libacsapat gondozása költséghatékonyabb, mint a kutyák nevelése.

Rocha Brito, a Santa Catarina egyetem zoológiaprofesszora elmondta, hogy a libák a zavar legcsekélyebb jelére, emberek és/vagy más állatok jelenléte esetén riadót fújnak. „Ezek a fajok már évezredek óta háziasítottak, jól kijönnek az emberekkel, és lehetnek társaságkedvelőek, de hajlamosak megvédeni a területeket, és az ismert embereket az idegenektől.”

Helyi sajtóértesülések szerint a libaállomány 16 állatból áll. A börtönben körülbelül 1300 fogvatartott található.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés