ACNEWS

Joe Biden nem százas: erősen korlátozott a memóriája

Fotó: Youtube
Fotó: Youtube
Régóta tudott, hogy baj van az USA 81 éves elnökének fejében, amit most egy vizsgálat is megerősített. Ő persze ezt dühösen cáfolja.
Hirdetés
Ad image

Robert Hur, az igazságügyi minisztérium különleges ügyésze csütörtökön egy 388 oldalas jelentést tett közzé. Ebben az áll, hogy minősített dokumentumokat tarthatott otthonában Joe Biden amerikai elnök, akinek „jelentősen korlátozott a memóriája” és nehezen emlékszik vissza kulcsfontoságú eseményekre. A vizsgálat szerint Biden „szándékosan tartotta meg” afganisztáni, katonai és külpolitikával kapcsolatos titkos dokumentumokat. Hur a vizsgálat részeként – hónapokkal ezelőtt – öt órán keresztül interjúzott a most 81 éves elnökkel. Aki a nyilvánosságra hozott vizsgálatra most dühösen reagált és csütörtök este egy sajtótájékoztatón közölte: „A memóriám rendben van.” Az elnök a BBC beszámolója szerint azt az állítást is dühösen utasította vissza, hogy ne emlékezne arra, mikor halt meg a fia: „Hogy a fenébe merészeli ezt felhozni?”

Nem tudja, mikor volt alelnök

Ugyanis Hur szerint Biden nem tudott visszaemlékezni arra, hogy mikor volt alelnök – írta a 444.hu. Ahogy azt sem tudta megmondani, melyik évben halt meg a fia. Utóbbival kapcsolatban az elnök közölte: „Őszintén szólva, amikor megkaptam ezt a kérdést, arra gondoltam, hogy semmi közük hozzá. Nincs szükségem arra, hogy bárki is emlékeztessen rá, mikor halt meg.”

Hur vizsgálata szerint Biden meg is osztott pár bizalmas anyagot egy szellemíróval, aki a memoárján dolgozik. Utóbbit az elnök most tagadta. „Jó szándékú vagyok. És idősebb vagyok. De tudom mi a fenét csinálok. Én állítottam talpra az országot. Nincs szükségem az ajánlására” – mondta sajtótájékoztatóján Biden, utalva Hur megjegyzéseire. Majd a kérdésre, hogy vállalja-e a felelősséget azért, hogy titkos dokumentumokat tárolt az otthonában, a „munkatársait” hibáztatta.

Keveri a szezont a fazonnal

Azt mondta, nem tudta, hogy ezeket a dokumentumokat a garázsába tették. Hur szerint a papírok egyébként egy kutyaágy mellett voltak. A BBC beszámolója szerint Biden a sajtótájékoztatón kitartott amellett, hogy a memórája „rendben van”, illetve hogy az „nem lett rosszabb” elnöksége alatt. Egyébként Joe Biden a sajtótájékoztatóján, miután cáfolta, hogy probléma lenne a memóriájával, összekeverte Andrés Manuel López Obrador mexikói elnököt Abdel Fatah el-Sziszi egyiptomi elnökkel. Pontosabban úgy fogalmazott: „A mexikói elnök, Sziszi nem akarta megnyitni a kaput, hogy humanitárius anyagot engedjen be.” Napokkal korábban pedig Emmanuel Macront tévesztette össze az 1996-ban meghalt Francois Mitterrand köztársasági elnökkel, majd Angela Merkel helyett a 2017-ban meghalt Helmut Kohl egykori kancellárt emlegette.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés