ACNEWS

Kedvezőbb lett az otthonfelújítási program

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatással.
Hirdetés
Ad image

Az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium még tegnap jelentette be, hogy július 1-jétől nyújtható be kölcsönkérelem az otthonfelújítási programra. Bár magáról a változásokról még tegnap számolt be az MTI a végleges felhívás ma került ki a palyazat.gov.hu-ra. Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján még kedvezőbb feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön. A társadalmi egyeztetésen beérkezett észrevételen alapuló módosítások szélesebb kör számára teszik elérhetővé a programot. Így még jobban illeszkedik az otthonuk felújítását tervező családok igényeihez.

Új feltételekkel jelent meg a pályázat

Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések. Az észrevételek alapján több ponton is változott, új elemekkel egészült ki a felhívás. Ilyen, sokakat érintő módosítás, hogy a futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, e többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.

Mindezek mellett bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. Valamint az új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászárókkal párhuzamosan a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott. Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került. Ezen felül a saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.

A cél a 30 százalék

A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket. A pályázat fő feltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt. A szakemberek segíthetik a korszerűsítés megtervezését, hogy a megvalósult beruházás eleget tegyen a megtakarítási feltételnek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés