ACNEWS

Két kapitány a női vízilabdázóknál, de csak az egyik a hivatalos

Mihók Attila és Cseh Sándor Fotó: Facebook/waterpolo.hu
Mihók Attila és Cseh Sándor Fotó: Facebook/waterpolo.hu
A fő cél először az, hogy a csapat megszerezze a kvótát az ötkarikás játékokra
Hirdetés
Ad image

A szövetség hétfői sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy Mihók Attila és Cseh Sándor közösen veszi át a magyar női vízilabda-válogatott irányítását. Azt azonban hozzátették, hogy a mérkőzéseken előbbi dolgozik majd hivatalosan szövetségi kapitányként.

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke elmondta, mindkét szakember megbízatása a párizsi olimpia végéig szól. Ugyanakkor a fő cél először az, hogy a csapat megszerezze a kvótát az ötkarikás játékokra. Erre legközelebb a januári Európa-bajnokságon lesz lehetősége. Az EB-n egy, majd a februári VB-n további két indulási jogot osztanak ki.

„Ez egy olyan döntés, amely a megújulást jelenti és a teljes vízilabdatársadalom be tud mögé állni” – hangsúlyozta Madaras. Hozzátette, hogy mindkét szakember főállású szövetségi kapitányként dolgozik majd.

„Nem egy könnyű időszakban kaptuk meg ezt a gyönyörű feladatot. Nehéz lesz négy hónap alatt felkészülni egy olyan nagy feladatra, mint az olimpiai kvalifikáció megszerzése. De hiszek abban, hogy meg fogjuk tudni oldani” – nyilatkozta Mihók Attila. A szakember 1998 óta irányította a Dunaújváros csapatát, amellyel nyolc bajnoki címet, hét Magyar Kupát, LEN Kupát és Európai Szuperkupát is nyert.

Az MTI kérdésére elmondta, a legfontosabb feladatuk először az, hogy négy hónap múlva a játékosok elérjék fizikai teljesítőképességük határát. Ez azonban az őszi versenyprogram – kilenc bajnoki forduló, nemzetközi kupameccsek és Magyar Kupa – sűrűsége miatt rendkívül nehéz lesz.

Cseh Sándor eddigi edzői karrierje során főként a férfi vonalon dolgozott. Karrierje legnagyobb sikereként 2017-ben Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a Szolnok csapatát.

„Az élsportban a nőknél is egyre jobban dominál az erő, és ebben közelít a férfiakhoz. Ezért is merülhetett fel egy olyan szakember neve, aki eddig férfiakkal dolgozott. A közös beszélgetéseink során viszont tisztán látszódott, hogy sokkal erősebbek lehetünk ketten” – mondta Cseh Sándor. A szakember az elmúlt öt évben az MVLSZ utánpótlás-képzésért felelős szakmai igazgatójaként dolgozott.

A Mihók-Cseh páros Bíró Attilát váltja a nemzeti csapatnál, akit két héttel ezelőtt, nyolc év után mentettek fel posztjáról, miután a válogatott csak a hatodik helyen végzett a fukuokai világbajnokságon. Bíróval 2016-ban Európa-bajnoki címet nyert a csapat. A 2021-es tokiói olimpián a szakág történetének első érmét szerezték a harmadik hellyel. Tavaly pedig hazai környezetben döntőt játszottak a világbajnokságon, és ezüstérmet nyertek.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés