ACNEWS

Ki hazudik? Ellentmondásos részletek az orosz repülő tragédiájáról – videó

Il-76-os repülőgép maradványai / Fotó: telegram-képernyőkép
Il-76-os repülőgép maradványai / Fotó: telegram-képernyőkép
Lezuhant egy Il-76-os katonai repülőgép az oroszországi Belgorod régióban. Ezt az orosz védelmi minisztérium jelentette be, amely azt is közölte, hogy 65 ukrán hadifogoly, a személyzet hat tagja és három további személy tartózkodott a fedélzeten.
Hirdetés
Ad image

A 112-es Telegram-csatorna szerint a fedélzeten tartózkodó emberek meghaltak. Az ukránok szerint azonban a gép lezuhanásának körülményei mások, a repülő orosz rakétákat szállított.

Orosz verzió

„Január 24-én moszkvai idő szerint körülbelül 11:00-kor (közép-európai idő szerint 9:00-kor) egy Il-76-os repülőgép zuhant le menetrend szerinti járat közben a Belgorod régióban. A fedélzeten az ukrán fegyveres erők 65 hadifoglya tartózkodott, akiket a Belgorodi területre szállítottak csere céljából” – közölte az orosz védelmi minisztérium az állami TASZSZ hírügynökség szerint.

Közölték, hogy a gépen hat fős személyzet és három kísérő is tartózkodott. A gép lezuhanásának okát Moszkva szerint vizsgálják, és egy katonai bizottság indult a légi katasztrófa helyszínére. Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram platformon jelentette, hogy a fedélzeten tartózkodók mindannyian odavesztek.

„Az Il-76-os repülőgép lezuhanásának helyszínéhez közel fekvő Jablonovo falu lakói azt mondták, hogy két robbanást hallottak körülbelül egy perc különbséggel” – jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Az első lehetett a robbanás, ami a lezuhanást okozta (talán rakétatalálat), a második a földbe csapódás. Az ügynökség szerint a gép a falutól 5-7 kilométerre ért földet. 

„Katonai rendőrség dolgozik a helyszínen – a mentők egyelőre nem gyűjthetik össze a roncsokat. A baleset helyszínéhez legközelebbi házak ablakai betörtek, és több lakó arról számolt be, hogy fémdarabok hevernek az udvarukon” – jelentette a Baza hírcsatorna.

Andrej Kartapolov orosz törvényhozó, a Duma védelmi bizottságának vezetője szerint az Il-76-ost három Patriot vagy Iris-T rakétával lőtték le, amelyek amerikai vagy német gyártmányúak. „A szerencsétlenól járt repülőt egy második IL-76-os repülőgép követte, amely további mintegy 80 hadifoglyot szállított. Ezt sikerült megfordítaniuk” – tette hozzá a képviselő. A lezuhanás miatt a fogolycserék állítólag leálltak.

„Az Il-76-os személyzete feláldozta magát, hogy megakadályozza a gép Jablonovo falura való zuhanását. Információink szerint körülbelül 40 másodpercük volt arra, hogy ejtőernyővel kiugorjanak, miután eltalálta őket egy rakéta. Ezt azonban nem tették meg, és a gépet egy mező felé irányították” – áll a Mash csatorna táviratában.

Ukrán verzió

Az Ukrajinszka Pravda az ukrán hadseregben dolgozó forrásait idézi, akik szerint az orosz Iljusin nem foglyokat szállított, hanem Sz-300-as légvédelmi rakétákat (amelyeket Oroszország egyébként városok bombázására is használ) – és az ukrán erők lelőtték. Az ukrán hadvezetés egyelőre hivatalosan nem nyilatkozott – csak annyit közölt, hogy „még tisztázzák az információkat”.

Később a bejegyzést, miszerint az uránok lőtték le a gépet, törölték, azok után, hogy kiderült, feltehetően ukrán hadifoglyokat szállítottak.

„Egyelőre kétségesnek tűnik, hogy a lezuhant orosz gépen 65 ukrán hadifogoly volt, akiket mindössze három orosz kísért” – töpreng Ilja Ponomarenko ukrán újságíró és szerző, a katonai ügyek szakértője. „Az sem túl valószínű, hogy az ukrán hadseregnek fogalma sem volt arról, hogy egy bizonyos Il-76-os hadifoglyokat szállít. Különösen most, hogy az oroszok még azt is állítják, hogy hirtelen más gépek is voltak foglyokkal. Tudni kell, hogy a fogolycsere Ukrajna és Oroszország között összetett és rendkívül érzékeny művelet, ahol minden részletet hetekig, ha nem hónapokig finomhangolnak a két fél között” – tweetelte.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés