ACNEWS

Kiakadtak az osztrákok: nem érzik magukat európainak

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Egy friss felmérés szerint az osztrákok 28 százaléka szerint hátrányos az unióhoz tartozni. Egyre többen fordulnak el Brüsszeltől.
Hirdetés
Ad image

Ausztria 29 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, ugyanakkor egy friss kutatás szerint a lakosság fele nem érzi magát teljesen európainak. Ez már önmagában is érdekes, de az Imas adatai szerint folyamatosan nő azoknak a száma, akik úgy gondolják, hogy ki kéne lépnie az országnak az EU-ból. Persze ezek a számok nem nevezhetőek drámainak, hiszen az osztrákok több mint fele még mindig azon a véleményen van, hogy gazdaságilag és társadalmilag is fontos az uniós tagság.

Az azonban figyelemreméltó, hogy minden ötödik lakos inkább búcsút intene Brüsszelnek. 40 százalékuk kifejezetten szkeptikus, míg 28 százalékuk szerint egyenesen hátrányos az országnak a tagság. Ez annak fejében is érdekes, hogy pár évvel ezelőtt ez a szám még 22 százalék volt – emelte ki az Index. Azoknak is jelentősen nagy az aránya, akik nem válaszoltak az „öxittel” kapcsolatos kérdésre. Ez is arra mutat, hogy emelkedett azok száma, akik bizonytalanok.  Hasonlóan a brexithez, a magasabb iskolai végzettségűek az átlagosnál jobban látják az Európai Unióban rejlő előnyöket. Mindezek mellett egyre népszerűbb az Osztrák Szabadságpárt, akik az euroszkepticizmusukról híresek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés