ACNEWS

Egységesítené az abortusz szabályait az unió

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
336 igen, 163 nem és 39 tartózkodás mellett elfogadták, hogy az abortusz az uniós állampolgárok alapjogai között szerepeljen. 
Hirdetés
Ad image

336 igen, 163 nem és 39 tartózkodás mellett elfogadták az Európai Parlament azon állásfoglalását, amely arra kéri az Európai Tanácsot, hogy a biztonságos és legális abortusz is bekerüljön az Európai Uniós alapjog legyen. A kezdeményezés nemsokkal azután született meg, hogy Franciaország úgy döntött, alkotmányba foglalja az abortuszhoz való jogot. Ezzel az állam elősegíti a biztonságos és legális beavatkozásokat, amivel háttérbe szorulhatnak a feketén, vagy saját kezűleg elvégzett műtétek. Ezek ugyanis rendkívül veszélyesek, hiszen könnyen meddőséghez vezethet egy szakszerűtlen beavatkozás. 

A kérelem a Charta 3. cikkejét egészítené ki azzal, hogy “mindenkinek joga van a saját testével kapcsolatos autonóm döntéshozatalhoz, valamint a szexuális és reproduktív egészséghez, illetve az ehhez kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokhoz való megkülönböztetés nélküli, szabad, teljes és egyetemes hozzáféréséhez és a tájékozódáshoz.” Azonban a törvénymódosítás még nem mostanában fog megtörténni. Ahhoz az EU 27 tagállamának egyhangúan meg kéne szavaznia a módosítást, amire egészen kicsi az esély a Fanpage értekezése szerint. Hiszen ezzel első körben Lengyelországnak és Máltának vissza kéne vonnia az abortusztilalomról szóló törvényét. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés