ACNEWS

Kicsomagolták Renoir A hinta című festményét

Kicsomagolják Pierre-Auguste Renoir A hinta című olajfestményét a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kicsomagolják Pierre-Auguste Renoir A hinta című olajfestményét a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Az impresszionista festőművész életművét bemutató kiállítás 2023. szeptember 22-től 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.
Hirdetés
Ad image

Első alkalommal nyílik Magyarországon Pierre-Auguste Renoir életművét bemutató, átfogó kiállítás. A Szépművészeti Múzeum szeptember 22-től látogatható tárlatába a francia impresszionista mester számos főműve érkezik. Köztük A hinta című olajfestmény, amelyet kedden csomagoltak ki – írja az MTI.

„Szinte zavarban vagyunk, annyi főművet sikerült megszerezni a kiállításra” – mondta el A hinta sajtónyilvános kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Baán László felidézte, hogy a kormányzat támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezésére került sor. Ekkor tudták megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét. Ez a 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) magyar tulajdonba került, 1903-ban festett akt egy három darabból álló sorozat része. Így vetődött fel az ötlet, hogy – a világon először – másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni – mesélt a főigazgató a kezdetekről.

A párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée d’Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra. Több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű lesz látható a Szépművészetiben. A múzeum nagy francia mestereket bemutató tárlatsorozatának részeként megnyíló tárlat biztosítási összértéke mintegy 400 milliárd forint, csak A hinta című festményé 20 milliárd – emelte ki Baán László.

Kovács Zsófia kurátor a kicsomagolt képről szólva elmondta, hogy a részben még falusias Montmartre-on ekkor letelepedett Renoir 1876-ban festette. A következő évben bemutatták az impresszionisták harmadik tárlatán, így nagyban hozzájárult az impresszionizmus definíciójának kialakulásához. Renoir kedvelt témája volt korának mindennapi élete, a kávéházak, bálok, kertvendéglők világa. Ez az alkotás is egy banális jelenetet: egy állóhintán beszélgető fiatal nőt és társaságát örökíti meg, valószínűleg Renoir kertjében.

Ami rendkívülivé teszi a vásznat, az a fények és árnyékok rendkívül merész ábrázolása. A lombokon átszűrődő napsugarak ugyanis foltokban jelennek meg a kertben és az alakokon. „Nagyon puhán, finoman, de vibráló színekkel megfestett kép”– méltatta Renoir alkotását Kovács Zsófia. – A festő és modelljei címmel a francia mester alakábrázolásait középpontba állító kiállítás 2023. szeptember 22-től 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés