ACNEWS

Kiderül, hány ukrán halt meg a sorozás elől menekülve

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Többségük folyóba fulladt vagy a hegyekben fagyott halálra. A Tisza szedte a legtöbb áldozatot - a román határon.
Hirdetés
Ad image

A hadi törvények értelmében a háború kitörése óta a 18 és 60 év közötti ukrán férfiak nem hagyhatják el az országukat. Ennek ellenére mintegy harminc ukrán férfi halt meg úgy, hogy megpróbálta illegálisan átlépni Ukrajna határát – hogy elkerülje az besorozást. Ezeket a férfiakat mind menekülés közben érte a vég a Reuters információi szerint.

„Néhányan életüket vesztették, miközben megpróbáltak átkelni egy folyón, vagy éppen a hegyeken. Összességében így a háború kezdete óta harminc ember vesztette életét illegális határátlépés közben.”  – számolt be az ukrán határszolgálat szóvivője, Andrij Demecsenko. ( Adatközlése nem ellenőrízhető – a szerk.) A legtöbben, akik el akarták kerülni a határátkelőket az ukrán-román határ felé vették az irányt, ahol a menekülők közül 24-en fulladtak bele a Tiszába.

A háború kitörése óta a határőrök mintegy 450 bűnözői csoportot lepleztek le, amiknek a fő profilja az embercsempészet volt. „Naponta történnek kísérletek a határ illegális átlépésére. A legtöbb ilyen kísérlet a moldovai és román határon lévő határellenőrző pontokon kívül történik. A legnagyobb számban a lengyel határon regisztráltak hamisított okmányokat.” – tette hozzá a szóvivő. Demecsenko arról számolt be, hogy naponta körülbelül 10 embert állítanak meg, akik illegálisan próbálják elhagyni Ukrajnát.

Korábban az ukrán sajtó arról számolt be, hogy a Romániából, Moldovából, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovákiából érkező illegális határátlépések adatai alapján, a háború kezdete óta közel 20 ezer férfi menekült el Ukrajnából, hogy elkerülje a behívót. (Ez az adat nem ellenőrizhető – a szerk.) Minderre válaszul a múlthéten Ukrajna egészen május 18-ig felfüggesztette a konzuli szolgáltatásokat a katonaköteles korú férfiak számára. Ezzel bírálták a külföldön élő ukránokat, akik azt várják, hogy segítséget kapjanak az államtól. Anélkül, hogy ők fegyvert fognának a túlélésért.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés