ACNEWS

Kiderült, hány babavárósnak kell az idén büntetést fizetnie

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
A Magyar Államkincstár összegzése szerint a 2019-ben igényelt babavárók negyedénél nem volt igazolva, hogy megszületett az első gyermek.
Hirdetés
Ad image

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felelős államtitkára elmondta, hogy a teljesült gyermekvállalási számokról csak a csok támogatás esetében állnak rendelkezésre részletes adatok. Ennek oka az Index szerint, hogy ebben az esetben az előre vállalt gyermekek esetében a támogatást akkor kell visszafizetni, ha az első gyermek 4 éven belül érkezik meg. Azonban ezzel kapcsolatban még nincsenek teljes körű adatok. Hiszen, bár a határidők lejártak, de építkezés vagy bővítés esetében csak a munkák befejezése után szükséges az igazolás. A második gyerek esetében ez a szám 8, míg a harmadiknál 10 év.

Az államtitkár arra is kitért, hogy miután a babaváró 2019-ben indult, így még senkinek se járt le ténylegesen az 5 éves időtartam. Azonban 2024 második felében, júliustól már lehetnek ilyenek. „A 2019-ben igényelt babaváról esetében az igénylők kevesebb mint negyedénél nem volt igazolva az, hogy megszületett az első gyermek.” – derült ki a Magyar Államkincstár legfrissebb összegzéséből.

Vannak olyan esetek is, ahol egyáltalán nincs esély a gyermekvállalásra. Ezek azok a párok, akik időközben elváltak. Ebben az esetben a támogatást vissza kell fizetni. Így a jegybanki alapkamaton felül egy 5 százalékos büntetőkamattal is sújtják azokat, akiknek nem lesz közös gyereke. Azonban arról nincsenek nyilvános információk, hogy mennyi csok-os kénytelen büntetőkamatot fizetni.

Hornung Ágnes közölte, hogy március végéig a csok pluszra 3100 igénylés érkezett be. A családok átlagosan 26 millió forintot igényeltek, így a befogadott kérelmek összege az év első harmadában 83 milliárd forint volt. Az egy gyermeket tervezők 23 millió, a két gyermeket 29 millió, míg a nagycsaládra vágyók 44 millió forintot igényeltek átlagosan.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés