ACNEWS

Kiderült, ki eteti a szúnyogokat

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Rossz hír a sörözőknek. A jelek szerint bizonyos italok és ételek nemhogy taszítják, de egyenesen vonzzák a szúnyogokat.
Hirdetés
Ad image

Arról már a legtöbben hallottunk, hogy bizonyos (0-s) vércsoportú emberekhez jobban vonzódnak a szúnyogok, mint más emberekhez. Azonban arra már jóval kevesebben gondoltak, hogy az étrendünk is befolyásolja azt, hogy a vérszívók áldozatává váljunk. Eva Buckner, a floridai egyetem professzora hívta fel a figyelmet arra, hogy a szúnyogok „kiszagolják” a bőrünkön keresztül a vérünkben található táplálékokat.

Éppen ezért vannak olyan ételek és italok, amiket, ha fájó szívvel is, de jobb, ha messziről elkerülünk a nyári hónapokban. Ilyenek az Origo beszámolója szerint a telt aromájú, érlelt sajtok. A szúnyogokat ugyanis különösen vonzzák a baktériumok által termelt karboxilsavak, mint a vajsav. Ez pedig nagymennyiségben jelen van az érett sajtokban. Hasonlóan jobb, ha az édességekről és a desszertről is lemondunk. A magas cukortartalmú ételek hatására olyan anyagokat bocsájt ki a bőrünk, ami a szúnyogok számára édes nektár.

Hasonlóképpen jobb, ha a banán se kerül fel az ételeink listájára. Egy tanulmány kimutatta, hogy két szúnyogfajta is a déli gyümölcsöt kedvelőket szívesebben választotta. Persze azt nézve, hogy több mint 3000 fajta létezik a banánról kevésbé kell lemondanunk, bár jobb nem kockáztatni. És végül, de nem utolsó sorban mindenki kedvenc nyári italát, a sört is jobb, ha kerüljük. Nemzeti itókánk ugyanis olyan vegyi anyagokat bocsát ki, amik kifejezetten vonzzák a kis vérszívókat. Bár ha eleget iszunk belőle legalább addig se zavar minket a zümmögésük.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés