ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Meghalt a pilótalány, akinek dugóhúzóba került a gépe

Fotó: tv2-képernyőkép
Fotó: tv2-képernyőkép
Gyászolják a pilóták Vikit, a 17 éves társukat, aki belehalt sérüléseibe, miután Dunakeszin súlyos repülőbalesetet szenvedett.
Hirdetés
Ad image

Elhunyt a kórházban T. Viktória, aki vasárnap Dunakeszin lezuhant a KA8 típusú vitorlázó repülőgéppel. A baleset okát szakértők vizsgálják. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a 17 éves lány egyedül kezdett egy veszélyes manőverbe.

„Vikinek aznap ez volt az első felszállása ezzel a típussal. Hogy ehhez a veszélyes manőverhez miért csak 150 méterre húzta fel a csörlő? Arra a szakemberek is keresik a választ – nyilatkozta az AcNews-nak Vlaszák Lajos, az ismert vitorlázó repülőgép oktató-pilóta. – Viki egy héttel előtte végzett hasonló feladatot, amit hibátlanul, tankönyv szerint megoldott.

A tragikus sorsú lány ezúttal is átrepült a starthely felett. Utána balra 180 fokot fordult. Sajnos alacsony sebességgel, enyhe hátszélben kezdte meg a leszállási manővert, emiatt lepördült. „Az egyik legnagyobb hiba, ha a pilóta hátszélben, kis sebességgel akar landolni. Ötven méter alatt bele sem szabad kezdeni a forduló manőverbe ” – magyarázta Vlaszák Lajos. Aki a Facebook oldalán hívta fel az oktatók figyelmét arra, hogy képezzék ki a növendékeiket alacsony magasságban is a biztonságos fordulókra

Mint azt az AcNews megírta, egy 17 éves kamaszlány vezette a vitorlázógépet Dunakeszin, ami a becsapódáskor totálkáros lett, letört a szárnya. Amúgy a KA8 típusú, német gyártmányú gép nagyon megbízható, alacsony sebességgel is biztonságosan lehet vele landolni. Már néhány millió forintért bárki hozzájuthat. Meglepő, hogy vitorlázó repülőre érvényes jogosítványt már 15 éves korban meg lehet szerezni. Előbb, mint a személyautóra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés