ACNEWS

Kihal az Istenvirág a klímaváltozás miatt

Illusztráció Fotó: Pixabay
Illusztráció Fotó: Pixabay
A Tajvan középső részén található Alishan ködös hegyeiben van egy virág, amelyről azt mondják, hogy az Istenek kapuja.
Hirdetés
Ad image

Az dendrobium-orchidea fajta 10-20 fürtben nő fényes zöld vesszőkön. A sárga virág bársonyos, narancssárga szegélyű közepével gyönyörű, de szagtalan. Az őslakos Tsou nép egyszerűen csak istenvirágként ismeri.

„A törzsemnek szüksége van az Istenvirágra a szertartásainkhoz. Különben Isten nem talál ránk” – mondja Gao Desheng törzsfőnök.

Egykor bőségesen virágzott a Tsou házak előtt. De most a Tsou-k egyre mélyebbre és magasabbra merészkednek az őket körülvevő hegyi erdőkbe, hogy megtalálják. Néha még a fákra is felmásznak, hogy felleljék az Istenvirágot.

A törzs meg van győződve arról, hogy a klímaváltozás a felelős ezért. A télnek elég hidegnek kell lennie – körülbelül 12 Celsius-fok alatt – ahhoz, hogy a rügyek kialakuljanak, és tavasszal virágozni tudjanak. A virágok többnyire meleg, mérsékelt éghajlaton, 800 és 1800 méter közötti magasságban nőnek.

Tajvan egészét tekintve is egyre gyakoribbak az aszályok és a melegebb időjárás.

Bár a tájfunok pusztítóak, a sziget számára létfontosságú vízforrást jelentenek. Ha tehát nem érnek partot, mint ahogyan az a közelmúltban történt, a termés is elmaradhat. Ez nemcsak a Tsou rituálékat, hanem a megélhetésüket is érinti.

A Tsou népnek nincs megoldása az eltűnőben lévő Istenvirágra – írja a BBC.

Ha a virágot nem találják meg, vagy eltűnik, nem tudják mivel helyettesíteni a rituálékban. Gao számára egy ilyen forgatókönyv elképzelhetetlen.

A Tsou számos istensége között ott van a hadisten Iafafeoi, egy védelmező, aki a hiedelem szerint biztosítja a fiatalok biztonságos visszatérését a csatatérről.

„Azt mondják, hogy az Istenvirág körülveszi ennek az istenségnek az élőhelyét” – magyarázta a negyvenes éveiben járó An Xiao-Ming. „Ezeket a virágokat a háztetőkön helyezik el, jelezve az isten jelenlétét”.

A Tsou-emberek a háború istenségét kérik, hogy áldja meg harcosaikat és hárítsa el a balszerencsét. Ehhez az arany orchidea leveleit kell a bőrkalapjukra tűzniük, hogy az istenek azonosítani tudják őket, mint Tsou-embereket.

Az ősi hagyomány azt is előírja, hogy az Istenvirágot nem lehet mesterségesen termeszteni – a vadonban kell megtalálni és szedni kora reggel, napfelkelte előtt, mielőtt a fontos szertartások elkezdődnének.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés