ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Kilenc nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget találtak egy hét alatt

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Egyetlen hét alatt 9 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteg került kórházba Magyarországon, közülük négyen budapestiek.
Hirdetés
Ad image

Egyetlen hét alatt 9 nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget találtak Magyarországon, valamennyit kórházban ápolják. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hivatalos jelentése szerint augusztus elejéig összesen eddig csak 7 ilyen betegről adtak jelentést. Augusztus 5 – 11-ig újabb három, majd augusztus 12 és 18 között majdnem annyi új beteget találtak, mint idén szinte egész évben összesen. A nyugat-nílusi láz tipikusan az a betegség, amelynek terjedésében a globális felmelegedésnek és a klímaváltozásnak nagy szerepe van. A megfertőződött emberek 80%-a nincs is tudatában, hogy elkapta a vírust- Súlyosabb esetekben azonban, agyhártya, agyvelőgyulladás is előfordulhat – írta a Wikipedia.

“Négy beteget a fővárosból, három beteget Hajdú-Bihar és két beteget Fejér vármegyéből jelentettek. A héten diagnosztizált esetekkel a 2024. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 19-re nőtt” – idézte az NNGYK jelentését a TWN. Ráadásul, amire sokáig nem volt példa: a regisztrált megbetegedések mindegyike hazai eredetű.  A jelentés szerint Budapesten eddig összesen 7, Csongrád-Csanád vármegyében 2, Hajdú-Bihar vármegyében 5, Fejér vármegyében 4, Veszprém vármegyében pedig egy beteget találtak. A betegek 79%-a férfi, az átlagéletkor 66,5 év (45-84 év), valamennyi beteg idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

 A betegek nagy része 60 évesnél idősebb . tudta meg a 24.hu. Többségüknél idegrendszeri tünetek miatt végezték el a nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatokat. Budapestről és hét vármegye területéről diagnosztizálták a 14 magyarországi beteget: a fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből. A betegség  hirtelen lázzal, hidegrázással, fej- és hátfájással, fáradtsággal és a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, Általában három-hat napig tart a betegség. Aggodalomra nincs ok: száz fertőzött emberből csak egy betegszik meg súlyosan a vírustól. A nyugat-nílusi láz súlyosabb és halálos kimenetelű esetei általában idősebb, már meglévő betegségekkel rendelkező embereket érintenek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés