ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Így randizik Kim Dzsong Un és Vlagyimir Putyin

Fotó: Youtube / Képernyőkép
Fotó: Youtube / Képernyőkép
Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vonaton utazik Oroszországba, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.
Hirdetés
Ad image

Sem Oroszország, sem Észak-Korea nem erősítette meg hivatalosan a találkozót, de Putyin hétfőn megérkezett a kelet-oroszországi Vlagyivosztok városába. A legutóbbi médiajelentések szerint pedig Kim már a vonaton ül.

Ha a látogatás megvalósul, az lenne Kim első külföldi útja a Covid-19 járvány óta. Észak-Korea az elmúlt három év nagy részében lezárta határait, és csak nemrégiben kezdte enyhíteni az utazási korlátozásokat.

Kimnek ez lenne csupán a tizedik útja a 2011-es hatalomátvétel óta. Ezek mindegyike 2018-ban és 2019-ben történt, amikor az észak-koreai vezető három találkozón – Szingapúrban, Hanoiban és az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezetben (DMZ) – tárgyalásokat folytatott nukleáris fegyver- és rakétaprogramjáról Donald Trump akkori amerikai elnökkel.

Kim e két év alatt négy alkalommal Kínába is elutazott, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai vezetővel, és egyszer találkozott Putyinnal Vlagyivosztokban 2019 áprilisában. A fennmaradó útja 2018-ban a DMZ-hez vezetett, hogy találkozzon Mun Dzse In akkori dél-koreai elnökkel.

Vlagyivosztok 130 kilométerre fekszik az észak-koreai határtól.

Az észak-koreai vezető előszeretettel utazik előkelő páncélvonaton – ahogy előtte az apja is tette -, de külföldi utazásainak kevesebb mint felét teszi ki a vasúti utazás. A kilenc útból háromszor repülővel, kétszer pedig autóval utazott.

Emlékezetes, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter júliusban Phenjanba ellátogatott, hogy meggyőzze Kimet a tüzérségi lőszerek eladásáról.

Múlt kedden a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan arra intett, hogy Észak-Korea „megfizet”, ha fegyverüzletet köt Oroszországgal, bár nem részletezte ezeket a lehetséges következményeket – írja a CNN.

Észak-Korea már most is az ENSZ és az Egyesült Államok szankciói alatt áll, amelyeket Phenjan tömegpusztító fegyverprogramja miatt vezettek be.

Az esetleges Putyin-Kim találkozó ahhoz vezethet, hogy Phenjan olyan fegyverekhez juthat, amelyekhez a szankciók miatt két évtizede nem férhet hozzá, de különösen a nukleáris rakétaprogramjához kellenek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés