ACNEWS

Kinyirják őket: naponta 20 kisbolt adja fel a harcot

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Újabb 4 ezer kiskereskedelmi egység zárt be Magyarországon. Naponta 21 bolt szűnt meg 2023 második felében.
Hirdetés
Ad image

Tavaly év végén 106 300 kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon. Ez 16,3 százalékkal kevesebb, mint négy évvel ezelőtt, de még a fél évvel korábbihoz képest is 3,6 százalékos csökkenést mutat.

Ez azt jelenti, hogy fél év alatt 3 955 üzlet tűnt el, ami napi több mint 20 bolt bezárását jelenti Magyarországon.

Ha levonjuk a 7 150 gépjármű- és alkatrész-értékesítéssel foglalkozó céget (amelyeket a KSH külön számol, mert ezek jellemzően nem a lakossági szegmenst szolgálják ki), akkor most először 100 ezer alá csökkent az egységek száma.

Ezekből az üzletekből 2005-ben még 157 600 volt, vagyis szűk 20 év alatt 37 százalékkal zuhant a számuk.

Az elmúlt években számtalan külső és belső sokk érte a kiskereskedőket. A járvány miatti lezárások, az energiaárak elszállása, az ingatlan bérleti díjak emelkedése és a reálbércsökkenés felgyorsította a boltbezárásoka – írja a Portfolio.

Élelmiszer

Az élelmiszerboltok száma 33 ezer alá süllyedt tavaly év végére, ami 2,6 százalékos csökkenést jelent június végéhez és 5,2 százalékos csökkenést az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszerboltok bezárási üteme kicsit lassabb az átlagnál, ami annak is köszönhető, hogy a kormány támogatja a kis vidéki vegyesboltokat. A kabinet állítása szerint tavaly majdnem 2800 kisbolt menekült meg a bezárástól az átlagosan 2,9 millió forint állami támogatásnak köszönhetően.

Ruha

A ruházati boltok 6,5 százaléka zárt be fél év alatt, az egy évvel korábbihoz képest pedig 10,6 százalékuk szűnt meg. Itt a bázis alacsonyabb, tavaly év végén közel 13 700 ruházati üzlet működött Magyarországon.

Egyéb

A könyv, számítástechnika és egyéb iparcikk üzletek csoportjába 27 100 egység tartozik, számuk 3,7 százalékkal csökkent fél év alatt és 7,9 százalékkal egy év alatt.

A legnagyobb ütemű bezárási hullám – érthető módon – a zene- és videofelvétel szaküzleteket érte, fél év alatt több mint 10 százalékukra került lakat. Magyarországon összesen 71 darab lemezbolt és videotéka működik.

Mindössze egy boltkategória van, amelynél az elmúlt években újabb egységek nyíltak, illetve az elmúlt fél évben stagnált a számuk: ezek az állatpatikák, összesen 215 működik az országban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés