ACNEWS

Kitalált nyelven beszélnek egymással a nemzetközi űrállomáson

Fotó: MI
Fotó: MI
A ’runglish’ az angol és az orosz elemeinek ötvözésével létrejött nyelv, melyet az angolul beszélők és az orosz űrhajósok közötti beszélgetésre használnak.
Hirdetés
Ad image

Ennek a valószínűtlen hibrid nyelvnek bizonyos formáit az Amerikába bevándorló közösségek már évtizedek óta beszélik. De kiderült, hogy az angolul beszélő űrhajósok és az orosz űrhajósok közötti mindennapi csevegés során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén is használják.

Az ISS a NASA (USA), a Roszkozmosz (Oroszország), a JAXA (Japán), az ESA (Európa) és a CSA (Kanada) közös vállalkozása, de az USA és Oroszország számít a főnöknek. És ez tükröződik az itt használt nyelvezetben is.

Az ISS fedélzetén az angol az elsődleges nyelv, de minden asztronautától elvárják, hogy valamennyire értse az orosz nyelvet. Ennek oka, hogy az orosz Szojuz űrhajó volt az egyetlen eszköze az űrhajósok oda-vissza szállításának az ISS-re. Ezért az indulás és visszatérés során az űrhajó fedélzetén minden gombot, jelzést és eljárást orosz nyelven adtak meg.

Gyakran előfordul, hogy az ISS legénysége nem beszéli tökéletesen egymás nyelvét, így kénytelenek kialakítani saját hibrid nyelvüket. Ez az orosz és az angol szavakat, hangokat, kifejezéseket és kifejezéseket keveri össze, írja az IFLScience.

„Amikor különböző nemzetiségű volt a legénység, a nyelvi képességeiktől függően alakítottunk ki egy közös nyelvet” – mondta Peggy Whitson amerikai biokémikus, aki az első nőként kétszer is az ISS parancsnoka lett. „Például tudtam, hogy az orosz társam mindig összekeveri a keddet és a csütörtököt. Így plusz meg kellett különböztetnünk a kettőt. Így végül lassan egyfajta közös nyelvet alakítottunk ki, amit meg tudunk érteni egymással” – tette hozzá.

„Nagyon fontos, hogy amikor a vészhelyzeti eljárásokat oktatjuk, mindenki megértse, mit csinálunk. Tehát elég jól kell ismerned a legénységedet ahhoz, hogy tudd, hogy ezt oroszul kell megbeszélnünk, vagy ezt oroszul és angolul is el kell mondanom. Kezded megérteni, hogy milyen szókincs működik, ami mindenki számára közös, és ez nagyon hasznos” – magyarázta Whitson.

Nincs szilárd megállapodás arról, hogy mi határozza meg a runglish nyelv fogalmát. Egyesek egyszerűen rosszul beszélt angolnak tartják, míg mások szerint ez egy pidzsin nyelv (más szóval egy nyelv nyelvtanilag leegyszerűsített formája).

Mivel a runglishnak nincs egységes változata, és nincs is rá szigorú definíció, nehéz képet adni arról, hogy hogyan hangzik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés