ACNEWS

Kóbor aranysakálokat etetnek a budapestiek, aztán csodálkoznak

Aranysakál Fotó: Pixabay
Aranysakál Fotó: Pixabay
Nem tudnak róla, de mégis…
Hirdetés
Ad image

Harminc éve tán még azt se tudtuk, hogy néz ki az aranysakál – ma meg már a fővárosban is találkozhatunk e vadálatokkal – akár kutyasétáltatás közben.

És ha nem vigyázunk az apróbb ebekre, könnyen a martalékukká válhatnak. Emberre nem támadnak, de a kis kedvencünkre már vadásznak. Országosan elterjedt faj lett az aranysakál.

Kezdetben a Dráva mentén vagy a Hortobágyon tűntek fel, aztán honfoglalásba kezdtek. Ma már közönséges ragadozóvá váltak, az ország teljes területén lehet találkozni e négylábú ragadozókkal.

„Az állomány folyamatosan növekszik, még úgy is, hogy a faj az elmúlt 30 évben folyamatosan vadászható volt hol teljes évben, hol vadászati idényben. Nem akadályozza semmi, hogy mind az elterjedését, mind a létszámát folyamatosan növelje” – mondta el az InfoRádióban Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanára, a Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet igazgatója.

A közepes testű aranysakál ismeri az embert, nem támad rá, a háziállatokat viszont kedvére  zsákmányolja. Ők az aranysakálok könnyen megszerezhető táplálékforrása. És a nagyvárosiak, figyelmetlenül, hozzájárulnak a szaporodásukhoz. Minél elhanyagoltabb egy lakóház és környéke, annál inkább vonzza e vadakat. Az aranysakál táplálékot keres, és ott meg is fogja találni.

(via)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés