Christine Fiorentino séf és író elárulta, hogyan lehet gyorsan és egyszerűen meghámozni a keményre főtt tojást. És bár szerinte a tojáshámozás általában nem nehéz feladat, még tovább egyszerűsíthető – írja az Allrecipes.
Két lépésre van szükség:
- Először öntsünk egy kis ecetet a forrásban lévő vízbe, majd tegyük bele a tojásokat.
- A második, hogy amikor a tojások teljesen megfőttek, vegyük ki őket a fazékból, és mártsuk őket zúzott jégbe, hogy gyorsan leállítsuk a főzési folyamatot.
„Amikor a tojások teljesen kihűlnek, a héjuknak akadálytalanul le kell csúszniuk” – biztosít a séf.
Szerinte az ecet olyan savat tartalmaz, amely reakcióba lép a tojáshéjban lévő kalcium-karbonáttal. A savas-lúgos reakció hatásával az ecet „lemarja” a héjat. „Ezt láthatjuk, amikor a tojáshéjon kis buborékok képződnek forralás közben” – magyarázta a szakértő.
A nagyon forró vízről a jeges vízre történő gyors hőmérsékletváltás pedig a forró tojás zsugorodását okozza: „Ez lényegében sokkolja a tojásfehérjét, és az összezsugorodik, lehetővé téve a könnyű hámozást”.
Szintén fontos tipp, hogy a tojásokat forrásban lévő vízbe tegyük. Még ha nincs is kéznél ecet, ez is segít abban, hogy később jobban hámozhatóak legyenek.
„A tojásfehérje nagyon gyorsan megdermed, amikor magas hőmérsékletbe merül, és ez megakadályozza, hogy a héj hártyájához tapadjon” – mondta a séf.