ACNEWS

Könyörtelen vérontás vár három megyére a héten

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Budapest mellett Komárom-Esztergom, Pest és Borsod- Abaúj-Zemplén megyékben folytatódik a szúnyoggyérítés a héten.
Hirdetés
Ad image

Folytatódik a szúnyogírtás Magyarországon. Budapest mellett Komárom-Esztergom, Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is várhatóak légicsapások a hét folyamán. A szakemberek összesen 1700 hektáron irtják biológiai módszerrel a vérszívókat – számolt be az MTI. Az eljárás során egy természetes baktérium által előállított fehérjét tartalmazó szert juttatnak a vízbe, amely kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el. Az Országos Katasztrófavédelem közleménye szerint a csípőszúnyogok tömeges elszaporodásának megelőzése, később pedig a szúnyoginvázió mértékének csökkentése érdekében kiemelten fontos a tavaszi lárvák ellen védekezni. Az elszórtan elhelyezkedő kisebb szúnyogtenyészőhelyek kezelése során terepjáróra szerelt nagynyomású gépekkel, háti permetezővel, valamint csónakra rögzített berendezéssel juttatják ki a környezetbe a szert a szakemberek.

A természetvédelmi területeken még a biológiai módszer is csak külön engedéllyel, korlátozottan alkalmazható. A rovartani szakértők a beavatkozások hatékonysága érdekében folyamatosan vizsgálják a szúnyogok élőhelyeit és felügyelik a kivitelezési munkálatokat. A tájékoztatás szerint Magyarországon mintegy ötven csípőszúnyogfaj fordul elő, ezeknek csak kisebb része támadja az embert. Sok szúnyog nem folyó- vagy tópart mellett él, hanem emberközeli életmódot folytat. Ilyenek az őshonos házi szúnyogok mellett az elmúlt években betelepült inváziós fajok is.

A ház körül összegyűlt kisvizekben fejlődő szúnyoglárvák ellen nem lehet központilag védekezni. Ezért a katasztrófavédelem arra kérnek mindenkit, hogy folyamatosan ürítsék ki a ház körül található, a szúnyogok tenyészőhelyéül szolgáló vízzel teli edényeket, tartályokat, hordókat. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés