ACNEWS

2024. September 07.   |   Regina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Koppenhága megjutalmazza a turistákat

Koppenhága / Fotó: Shutterstock
Koppenhága / Fotó: Shutterstock
Dánia a mai naptól jutalmazni fogja azokat a turistákat, akik kerékpároznak, tömegközlekednek, vagy szemetet szednek.
Hirdetés
Ad image

Míg Barcelonában a helyiek vízipisztolyokkal fújják le a turistákat, hogy kifejezzék a túlzott turizmus elleni haragjukat, addig Koppenhágában éppen az ellenkezőjét teszik. Arra ösztönzik a turistákat, hogy látogassanak el a városba. De csakis úgy, ha felelősségteljesen viselkednek.

Azok a látogatók, akik a tömegközlekedést választják, vagy részt vesznek a szemétszedésben, július 15. és augusztus 11. között például ingyenes kajakkölcsönzést, múzeumi tárlatvezetést vagy ingyenes, helyi forrásból származó vegetáriánus ebédmenüt kapnak. A Visit Copenhagen idegenforgalmi hivatala ezt úgy jellemezte, hogy a környezetvédelmi tevékenységeket kulturális élményekre cserélik. A turisták számára egy online térkép áll rendelkezésre, amelyen a jutalmak és tevékenységek helyszínei szerepelnek. Ha a kísérleti projekt sikeresnek bizonyul, egész évben működhet.

„Kísérleti programunkkal azt szeretnénk lehetővé tenni az emberek számára, hogy többet tapasztaljanak Koppenhága kínálatából, miközben kevésbé terheljük bolygónkat” – mondta Mikkel Aarø-Hansen, a Visit Copenhagen vezérigazgatója. „Arról van szó, hogy olyan tartalmas és emlékezetes élményeket teremtsünk, amelyek élvezetesek és környezettudatosak” – tette hozzá.

Ha például a turisták műanyaghulladékot hoznak a Dán Nemzeti Galériába, a műhelyben műalkotássá alakíthatják azt. Vagy azok a látogatók, akik kerékpárral vagy tömegközlekedéssel érkeznek a város híres fűtőművéhez, az épület tetején lévő mesterséges lejtőn síelhetnek. Akik saját kávéscsészével érkeznek, azok a kiválasztott helyszíneken ingyenes kávéra vagy a tetőbárban ingyenes koktélra számíthatnak.

A dán főváros jó a kerékpározás szempontjából is. Koppenhága 382 kilométernyi kerékpárúttal rendelkezik, és a lakosok 62 százaléka kerékpárral jár munkába az idegenforgalmi hivatal szerint.

Koppenhága ötlete egy olyan időszakban született, amikor egyre nagyobb az aggodalom a turizmus környezeti és társadalmi hatásai miatt. Ez nemrégiben tiltakozásokat váltott ki Barcelonában, a Kanári-szigeteken és Mallorcán.

„Biztosítanunk kell, hogy a turizmus a környezet terhelése helyett a pozitív változás erejévé váljon” – mondta Aarø-Hansen. Hozzátette, hogy az úgynevezett élménygazdaság elemeinek beépítésével a program a turisták és a helyiek közötti pozitívabb találkozásokat is ösztönözni fogja.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés