Már csak néhány hét, és beköszönt az eperszezon. Az édes, piros gyümölcs sosem tartozott az olcsó finomságok körébe, főleg, ha prémium minőségről van szó. Azok viszont, akik megízlelnék a világ legjobbját, alaposan a zsebükbe nyúlhatnak. Kiderült ugyanis, hogy létezik egy olyan eperfajta, amelynek darabja átszámítva 8000 forintba kerül – írja a Nők lapja.
A japán termelőktől érkező, luxusmegjelenésű gyümölcsök most lázban tartják az egész világot. Egy amerikai áruházlánc egyesével csomagolt, hibátlan küllemű, darabonként közel 20 dollárt kóstáló eperrel csalogatja ugyanis a vásárlókat. Ezeket a gyümölcsöket műanyag talapzatra helyezik és átlátszó kupolával lefedve kínálják. A Los Angeles-i áruház vezetője szerint „ezek az eprek a gyümölcsök wagyu marhája”, hiszen minden szem termesztését precíz odafigyeléssel végzik, hogy tökéletes legyen az íze, az állaga, valamint a megjelenése.
A japán luxusepernek nem csupán az íze, hanem az esztétikája is különleges. Olyan, mint egy remekbe szabott műalkotás. Tökéletes formájú, mélypiros színű és illatos gyümölcs, amely minden érzékszervet kényeztet. A gyümölcsöt korlátozott mennyiségben szállítják Japánból Kaliforniába, így a ritkasága jócskán felsrófolja az árát.
Japán jó ideje híres arról, hogy a gyümölcstermesztést művészi szintre emelte. Ennek egyik oka, hogy gyümölcs náluk a luxusajándékozási kultúra szerves része. A szigetországban az emberek gyakran kedveskednek ajándékként prémium gyümölcsökkel, akár bor vagy bonbon helyett.
Természetesen a közvélemény egy része kikelt magából az árcédulát látva. Az online kommentelők felesleges rongyrázásról írnak az eper kapcsán, de sokan felvetik azt is, hogy a műanyagba csomagolt és importált gyümölcs karbonlábnyoma is hatalmas.
@samanthawynngreenstone @Elly Amai @Jacob Hoff ♬ Chariots of Fire – From "Chariots of Fire" – Msmd