ACNEWS

Különös receptet írhatnak fel a háziorvosok

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Új program indult el, aminek célja az idősebbek mozgásra ösztönzése. Ezentúl receptre írják fel a sétát és az úszást a háziorvosok.
Hirdetés
Ad image

Az idősebb generációk ellentétben a fiatalokkal jelentősen kevesebb időt, energiát és pénzt áldoznak a rendszeres mozgásra. Holott rengeteg betegség kialakulása megelőzhető lenne egy egyszerű életmódváltással, sokan mégis inkább a gyógyszereket és a lassú szenvedést választják. „Nemcsak a betegségek kezeléséhez, hanem azok elkerüléséhez is hozzájárulhat az egészséges, aktív életmód. A felmérések alapján inkább a fiatalok, illetve a magyar felnőttkorú lakosság egyharmada tartja fontosnak, hogy rendszeresen, legalább hetente néhány órát mozogjon.” – mondta az InfoRádióban Velkey György, az Aktív Magyarország Program keretében működő NETA Bölcsek Tanácsa társelnöke. A lakosság másik harmada tisztában van a mozgás fontosságával, azonban kimarad a rendszerszerű testedzés az életükből. A harmadik csoport tagjai pedig inkább nem is foglalkoznak a kérdéssel.

Lustulnak az idősek

Velkey György szerint ez egy elkeserítő statisztika. Azonban az bíztató, hogy a fiatalabbak kultúrájában hangsúlyosabban jelen van a rendszeres mozgás. Az viszont különösen fontos lenne, hogy az idősebbek is rendszeresen mozogjanak. Aktív életmóddal ugyanis megelőzhetőek lehetnek az ízületi és mozgásszervi betegségek. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek mellett az elhízás és a cukorbetegség okozza a halálozások túlnyomó többségét, ezért ezek megelőzése érdekében azt ajánlja, hogy hetente legalább három-négy napon vezessünk be valamilyen aktív mozgásformát az életünkbe.

Mozgás receptre

A fentiek miatt indította el a kormány a Mozgás receptre programot, aminek keretében a háziorvosok tanácsokat adnak az érintetteknek a fizikai aktivitás növelése érdekében. A cél az, hogy ennek segítségével egy szemléletváltás kezdődjön el és több, idősebb embert is mozgásra tudjanak ösztönözni. „Az Eurobarométer felmérésén a magyarok 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem mozog, 15 százaléka pedig nagyon ritkán, ami azt jelenti, hogy a magyar lakosság háromnegyede soha nem mozog, vagy csak nagyon keveset.” – mondta el Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára. Összehasonlításképpen érdemes megnézni, hogy Finnországban 8, Svédországban 12, Szlovéniában 25, Csehországban pedig 26 százalék azok aránya, akik soha nem sportoltak.

Révész Máriusz felhívta a figyelmet, hogy több elkerülhető halálozási oknál listavezető vagy dobogós helyen van Magyarország Európában, a magyarok várható élettartama pedig átlagosan négy és fél évvel marad el az uniós átlagtól. Az MTI arról számolt be, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint az emberek egészségi állapotáért az egészségügyi ellátórendszer csupán 18 százalékban felel. A maradékot a genetika, a környezeti hatás és legnagyobb mértékben az életmód befolyásolja.

A program mintájául szolgáló projekt először Új-Zélandon indult el, majd a módszer elterjedt Svédországban és több más államban is. A Mozgás receptre elindítására a népegészségügyi termékadó 10 százalékát, azaz 160 millió forintot szántak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés